Tramp potvrdio skori prestanak rada specijalnog tima Bele kuće za koronavirus

Svet 06. maj. 202011:05 > 11:11
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tom Brenner

Predsednik SAD Donald Tramp potvrdio je da će specijalni tim Bele kuće za koronavirus polako da prestaje sa radom, a potpredsednik Majk Pens koji je na čelu ttog tima nagovestio da bi mogla da bude raspuštena u roku od nekoliko nedelja.

„Vraćamo svoju zemlju nazad“, rekao je Tramp sinoć prilikom posete fabrici za proizvodnju maski u Finiksu u američkoj državi Arizoni, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Tramp je rekao da su Majk Pens i taj tim uradili odličan posao ali da se sada gleda na malo drugačiju formu, a to je forma bezbednosti i otvaranja, i da će verovatno za to biti formirana druga grupa.

Predsednik koji je nosio bezbednosne naočare ali ne i masku tokom obilaska fabrike odgovorio je na pitanje da li to znači da je misija obavljena, „Ne nije uopšte. Misija je obavljena kada bude gotova“, rekao je on.

Priznajući da će biti i ljudske cene za te planove otvaranja Tramp je rekao novinarima da ne kaže da je sve savršeno i da će neki ljudi biti pogođeni, ali da moraju zemlju da otvore i da je otvore brzo.

Pojedinačne države će odlučiti kako će se srpovesti to otvaranje. Specijalni tim za korona virus ustanovljen je 29. januara a na njegovo čelo je postavljen potpredsednik SAD Majk Pens četiri nedelje kasnije.

U njegovom sastavu je više od 20 stručnjaka i vodećih zvaničnika američke administracije.

Bela kuća je navela da je zadatak tima da vodi napore administracije u nadzoru, suzbijanju, umanjenju širenja virusa, i da pruža informacije javnosti.