U Vuhanu se učenici postepeno vraćaju u školske klupe

Svet 06. maj. 202010:08 > 10:13
Podeli:
Izvor: China Daily via REUTERS

Uz maske, detektore za temperaturu i socijalno distanciranje gimnazijalci završnih razreda su se vratili u školske klupe u Vuhanu, kineskom gradu gde je epidemija Kovida-19 počela krajem prošle godine pre nego što se proširila na celu planetu.

Posle četiri meseca đaci, u školskoj uniformi, su se vratili s maskama na licu, posle prolaza kroz infracrvene kamere da bi se detektovala moguća temperatura.

Sedeli su za individualnim stolovima razdeljenim po metar naspram svojih nastavnika koje su prvi put videli uživo od januara, pre nego što je u Vuhanu i provinciji Hubej uveden karantin. Od tada su đaci Vuhana kao i ostatka zemlje pratili nastavu preko interneta.

U znaku nervoze lokalnih vlasti datum za nastavak časova za druge razrede gimnazije i osnovne škole još nije objavljen.

U ostatku Kine učenici se vraćaju u škole postepeno po regionima. U velikim metropolama Pekingu i Šangaju samo đaci poslednje godine gimnazije su se vratili u klupe prošle nedelje imajući u vidu maturu, koja je pomerena mesec dana u celoj zemlji, za početak jula.

Vuhan i provincija Hubej, daleko najteže pogođeni epidemijom u zemlji, postepeno se vraćaju na normalu od kada je ukinut karantin u gradu 8. aprila.

Posle jačanja u februaru zaraza se znatno smanjila poslednjih nedelja u celoj zemlji, a danas je pala na dva nova slučaja, oba su osobe koje su došle iz inostranstva.

Ni jedan novi smrtni slučaj nije prijavljen poslednje tri nedelje. U Kini je ukupno zabeleženo 82.883 zaraženih i 4.633 umrlih.

Mnogi Kinezi su iskoristili pet dana odmora za praznik 1. maj da se opuste. U zemlji je bilo 115 miliona putnika a brojne turističke destinacije su ponovo otvorene, među kojima i Zabranjeni grad u Pekingu.

Diznilend će se otvoriti iduće nedelje u Šangaju, saopšteno je iz tog zabavnog parka. Međutim, strancima je i dalje zabranjen dolazak a Kinezi koji se vraćaju u zemlju moraju da idu u karantin 14 dana.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.