Pojedini gradovi u Brazilu ograničili kretanje uprkos negodovanju Bolsonara

Svet 06. maj. 202007:22 > 07:26
Podeli:
Izvor: REUTERS/Pilar Olivares

Glavni grad federalne države Maranjao - jedne od najsiromašnijih u Brazilu, u tropskom pojasu, sa 7,1 milion stanovnika - prvi je u toj velikoj južnoameričkoj zemlji noćas uveo zabranu izlaska napolje.

U nadi da će to sprečiti da pandemija koronavirusa nadvlada sistem zdravstva, 1,5 miliona ljudi u gradu Sao Luisu i tri susedna od noćas ne sme iz kuća, osim za kupovinu namirnica i lekova.

Velika većina preduzeća je zatvorena, kao i škole i javni prevoz.

Policija je blokirala puteve i glavne ulice, a koga zateknu napolju mora da dokaže da je obavljao dopuštene poslove i pokaže račun samosuluge ili apoteke.

Blokada je uvedena uprkos insistiranju predsednika Brazila Žaira Bolsonara da samo starije osobe i ostalo rizično stanovništvo treba da ostanu kod kuće.

Predsednik i njegovi sledbenici više puta su kritikovali lokalne vlasti koje su uvodile ograničenja kako su se umnožavali slučajevi oboljevanja od koronavirusa.

Prošle nedelje je strahovanje od zatvaranja u kuće izazvalo paničnu navalu na radnje u državi Maranjao iako prehrambene i sada rade.

Sa 7,1 miliona, država Maranjao je potvrdila 4.227 slučajeva oboljevanja, mahom u Sao Luisu i okolini. Zabrana izlaska iz kuća je proglašena baš kad su ti slučajevi preplavili gradske bolnice.

Stručnjaci kažu da nedovoljno testiranje u Brazilu znači da su zvanični podaci nedovoljni.

Kada je pandemija krenula, Maranjao je imao samo 232 kreveta za intenzivnu negu pacijenata sa COVID-19, i to u samo tri grada, a potom su opremljena odeljenja sa 761 krevetom i osnovnom opremom u ograničenom obimu u 11 gradova.

U martu je većina brazilskih guvernera preporučila građanima da ostanu kod kuće, ali uglavnom nije bilo kazne ako izađu.

Pored toga, previše delatnosti je radilo: čak i prodavnice auto-delova i građevinskog materijala i građevinarstvo uopšte, te se zaraza širila.

Zato nova zabrana u Sao Luisu predviđa novčane kazne do 360 dolara za one koji se nađu napolju bez valjanog razloga.

I guverner Rio de Žaneira Vilson Vicel sada razmatra zabranu izlaska stanovništva napolje, ali samo tamo gde su „žarišta“ u tom prostranom gradu sa 6,2 miliona stanovnika, izvestio je list „O Globo“.

Suprotno tome, guverner države Santa Katarina, Karlos Mois, saveznik predsednika Brazila Bolsonara, počeo je da popušta restrikcije i 22. aprila otvorio tržni centar u gradu Blumenau te je tamo ubrzo skočio broj slučajeva COVID-19.

Kao i drugde, debata o odgovoru na pandemiju je i u Brazlu politička.

Bolsonaro je kritikovao guvernere da su otišli ​​predaleko s ograničenjima i dok ih je gurao da ih ukinu, više puta se sukobljavao sa sudovima što je deo sve većih trvenja između centralnih i drugih brazilskih institucija.

Tako je jednom sudiji čak prećeno smrću zbog potpisivanja naređenja o neizlaženju napolje u državi Maranjao.