Tramp prebacuje odgovornost za virus, Peking se predstavlja kao lider u borbi

Svet 05. maj. 202018:55 > 19:53
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jason Lee

I pre pandemije, odnosi SAD i Kine su bili na veoma niskom nivou. Peking je na epidemiju reagovao promptno, a zbog zakasnele reakcije Vašigtona do sada je život izgubilo više od 70.000 građana SAD-a. Dok Donald Tramp svu odgovornost pokušava da pripiše Kini, Peking pokušava da se predstavi kao globalni lider u borbi protiv pandemije, koju je, na samom početku, probao da zataška.

I pre nego što je virus stigao na američki kontinent, Donald Tramp je za njega imao nadimak – „kineski virus“. Ni kada je broj mrtvih u Sjedinjenim Državama počeo da se meri desetinama hiljada, retoriku nije promenio, a optužbe su postajale sve teže.

„Istražujemo odakle je i od koga virus došao, kako se to desilo“, rekao je predsednik SAD.

Reporter: Pitam vas, da li imate pouzdane dokaze da je virus napravljen na Institutu za virologiju u Vuhanu?

Tramp: Tako je. Imam.

Tezu da je virus napravljen u kineskoj laboratoriji, Svetska zdravstvena organizacija je, na osnovu 15.000 analiiranih uzoraka, osporila.

„Od američke vlade nismo dobili nikakve podatke ni naučne dokaze o navodnom poreklu virusa. To dakle za nas ostaje spekulacija. Fokusirani smo na ono što znamo, na dokaze koje imamo na osnovu uzoraka, koji ukazuju na to da je virus prirodnog porekla“, rekao je Majkl Rajan iz SZO.

Prebacivanje lopte u kinesko dvorište, analitičari vide kao način na koji Vašington izbegava sopstvenu odgovornost za zakasnelu reakciju.

„Od trenutka kada je virus počeo ozbiljno da stiže u Sjedinjene Države, i oni su mogli da vide koliko je ozbiljan i koliko štetan i koliko će smrtnih slučajeva biti, počeli su naveliko da krive Kinu. I ja mislim da je to oblik otklona. To je bio način odbacivanja odgovornosti sa Amerike na Kinu, tako da možemo da krivimo Kinu, a onda mi ne izgledamo tako loše“, smatra viši akademik na Kembridžu Martin Žak.

Za to vreme, Kina plasira svoju propagandu kojom se predstavlja kao globalni lider u borbi protiv pandemije – koju je na samom početku pokušala da zataška: nije tajna da da je doktor Li Venliang iz Vuhana još krajem decembra pokušao je da upozori na opasnost, ali je uhapšen i nateran da potpiše da više neće javno govoriti o virusu, od kog je ubrzo preminuo on, a u naredna četiri meseca – još 250.000 ljudi.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.