Sud razmatra žalbe protiv koalicionog sporazuma Netanjahua i Ganca

Svet 03. maj 202011:06 > 11:12
Podeli:
Izvor: JACK GUEZ / AFP

Izraelski visoki sud je počeo da razmatra žalbe protiv koalicionog sporazuma premijera Benjamina Netanjahua i njegovog bivšeg rivala Benija Ganca, na osnovu koga bi Netanjahu trebalo da formira u vladu u vreme kad je suočen sa krivičnom optužbama.

Postupak se vodi pred izuzetno brojnim sudskim većem od  11 sudija i uživo se prenosi, a usredsrediće se na pitanje da li političar pod otužbom može da obrazuje vladu, što izraelski zakon direktno ne zabranjuje. Ukoliko sud liši Netanjahua mogućnosti da bude prmijer, Izraelu preti politički haos i po svoj prilici će se održati četvrti uzastopni izbori za nešto više od godinu dana.

Netanjahu i njegove pristalice optužuju sud da je prevazišao svoja ovlašćenja i za političko mešanje. Međutim, protivnici Netanjahua, koji je najduže na funkciji premijera u istoriji Izraela, smatraju sud bastionom demokratije i da je sada pod opasnim napadom.

Demonstranti koji se zalažu za demokratiju protestuju na ulicama izraelskih gradova, ali ima i protesta protiv razmatranja žalbi na koalicioni sporazum. Danas se, dok još traju ograničenja na kretanje zbog pandemije koronavirusa, sudski postupak uživo prenosi na sajtu suda.

Netanjahu je ranije ove godine optužen za primanje mita, prevaru i zloupotrebu poverenja. On poriče da je bilo šta loše učinio.

Suđenje je odloženo zbog restrikcija koje je privremeni ministar pravde, koga je Netanjahu izabrao, postavio sudovima nakon izbijanja zaraze i započeće ovog meseca.

Prošle nedelje je izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit rekao da po njegovom mišljenju optužbe protiv Netanjahua „pokreću značajne probleme“, ali da nema pravne osnove da mu se zabrani da bude u službi dok je suočen za krivičnim optužbama.

Na osnovu izraelskog zakona, ministri i gradonačelnici moraju podneti ostavku ako su optuženi, ali se od premijera ne zahteva izričito da se povuku.

Izraelski Vrhovni sud je u januaru odbio da presudi da li Netanjahu može da formira vladu dok je pod opužnicom, ocenivši pred izbore u martu da je to ostaje u sferi teorije.

Netanjahu, vođa konzervativnog Likuda je u aprilu, posle trećih izbora za manje od godinu dana, na kojima nije bilo jasnog pobednika, potpisao sporazum o formiranju nacionalne vlade sa Gancom, liderom partije centra „Plavo i belo“. Na osnovu tog sporazuma Netanjahu će biti premijer prvih 18 meseci, a potom Ganc isto toliko.

Taj sporazum i predstojeće suđenje Netanjahuu izazvali su velike proteste na glavnom trgu u Tel Avivu gde demonstranti poštuju mere fizičkog razdvajanja u skladu sa propisima o javnom zdravlju.

U žalbama protiv Netanjahua koje su podnele neprofitne organizacije se traži da sud zabrani svakom optuženom političaru, uključujući Netanjahua, da formira novu vladu. One takođe tvrde da su delovi koalicionog sporazuma protivzakoniti.