Komitet reportera traži od Kongresa da zaštiti autonomiju Glasa Amerike

Svet 29. apr 202017:53 > 17:53
Podeli:
Izvor: REUTERS/ Leah Millis

Organizacija Komitet reportera za slobodu medija sa sedištem u Vašingtonu uputila je pisma Odboru za spoljne poslove u Senatu i Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa u kojem upozorava na to da se mora očuvati urednička nezavisnost Glasa Amerike.

Komitet reportera je izrazio “duboku zabrinutost” zbog skorašnje izjave iz Bele kuće u kojoj je napadnut Glas Amerike.

Komitet za zaštitu novinara navodi da je zakon koji brani spoljne uticaje na uređivačke odluke i sadržaj Glasa Amerike, koji je potvrdio i Kongres, ključan za rad Glasa Amerike.

Bilo koji pokušaj vlade ili nekog zvaničnika da utiče na nezavisnost medija koji se finansiraju iz javnih sredstava, ukazuje na pokušaj državne kontrole – što je napad na sve Amerikance, navodi ova organizacija sa sedištem u Vašingtonu.

Komitet traži od Kongresa da primeni svoju nadzornu ulogu i zaštiti autonomiju Glasa Amerike u skladu sa tim zakonom, navodi se u pismu i podseća na Povelju Glasa Amerike koja obavezuje na tačno, objektivno i sveobuhvatno izveštavanje, kao i niz pratećih zakona.

U pismu se navodi i napad na Glas Amerike iz Bele kuće zbog izveštavanja o pandemiji u Kini i podseća se da je Glas Amerike nebrojeno puta razotkrio kineske dezinformacije, kao i da je novinarima VOA zabranjeno da rade u Kini.

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet je ranije odgovorila Beloj kući da će “VOA i dalje izveštavati iz Kine za globalnu publiku” i podsetila da VOA, po zakonu, ima obavezu da izveštava o svim stranama priče.