Dobili pismo od Trampa i ček na 2.900 dolara

Svet 28. apr 202020:47 > 20:50
Podeli:
Izvor: N1

Porodica srpskog emigranta (ime poznato redakciji) u Sjedinjenim Američkim Državama dobila je pismo koje je potpisao predsednik SAD Donald Tramp, a u kojem se navodi da administracija predsednika uporedo sa borbom protiv "nevidljivog neprijatelja" neprestano radi na tome da zaštiti vredne Amerikance. Uz pismo je stigao i novčani ček, pomoć koju će dobiti oko 88 miliona Amerikanaca.

Američka vlada je kao pomoć građanima opredelila 2,2 triliona dolara. Kako je objavio CNN, na račune oko 88 miliona Amerikanaca koji zarađuju manje od 75.000 dolara automatski će biti uplaćeno 1.200 dolara, plus 500 dolara ako imaju dete mlađe od 17 godina.

POVEZANE VESTI

Bračni parovi koji ukupno godišnje zarađuju manje od 150 hiljada, dobiće dodatni ček. Tako se prihod ove srpske porodice, kada se sve sabere, uvećan za 2.900 dolara.

Nekada Beograđanin, a sada stanovnk Jute, sagovornik N1, kaže da su njegova primanja redovna i stabilna, a da je kompanija za koju radi navela da do kraja jula ima novca za isplatu plata. Ipak, ističe da je ova finansijska pomoć potrebna mnogima koji su usled krize ostali bez posla, najviše u oblasti pružanja usluga.

On objašnjava da za 2.900 dolara, koliko je dobilo njegovo domaćinstvo, mogu da plate dve mesečne stanarine sa svim računima i da im ostane još oko 400 dolara za hranu. Oni koji žive sami i dobili su 1.200 dolara imaju dovoljno za jednu kiriju i račune, i oko 200 dolara za hranu.

Prema njegovim rečima, to su grube procene za veći deo Amerike, ali ne važe za Njujork, Vašington, Boston i Kaliforniju gde su, kako napominje, troškovi života znatno viši.

Slična jednokratna mera propisana je i u Srbiji, gde bi svi punoletni građani mogli da dobiju po 100 evra pomoći – ukoliko to žele.

Sagovornik N1 kaže da ne želi da omalovažava vrednost te pomoći i da sigurno velikoj većini građana znači mnogo, „što nažalost samo pokazuje u kakvom siromaštvu se živi“.

„Građani Srbije nisu svesni da oni plaćaju porez i da ljudi koje su izabrali moraju da vode računa o njihovim interesima. U ovom trenutku interes je da im se finasijski pomogne. Samo što to mora da se uradi institucionalizovano, a ne u televizijskoj emisiji usred prevelike želje da se dodvoriš već sluđenim građanima“, kaže ovaj Beograđanin koji poslednjih godina živi u Americi.

Komentarišući pismo koje je sitglo s potpisom američkog predsednika, kaže da se ne slaže s premisom da se nalazimo u ratu i da nas napada nevidljivi neprijatelj. Međutim, napominje da se s druge strane iz teksta lepo vidi da je u donošenju dokumenta o pomoći učestvovalo više grana vlasti.

„Nije jedan čovek podelio novac kako je on želeo. Meni je važno da znam kako institucije funkcionišu, apsolutno me ne dotiču ispadi pojedinca, makar on bio i predsednik Amerike“, zaključuje naš sagovornik.