Predstavnički dom Kongresa neće zasedati zbog rizika od koronavirusa

Svet 28. apr 202019:50 > 19:54
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Andrew Harnik

Američke demokrate koje su u većini u Predstavničkom domu Kongresa objavile su da taj dom neće nastaviti zasedanje iduće nedelje, kako je planirano, zbog rizika vezanog za pandemiju koronavirusa.

Šef demokratske većine u tom domu Stenli Hojer objavio je ovu iznenadnu promenu dan pošto su se članovi tog tela pobunili. On je rekao posle razgovora sa glavnim lekarom Kongresa da je rizik suviše veliki.

Privatno je taj lekar upozorio predstavnike donjeg doma da će biti potrebno najmanje godinu dana pre nego što Kongres nastavi rad kao obično.

„Nećemo zasedati iduće nedelje, ali se nadamo da ćemo se vratiti vrlo brzo“, rekao je Hojer.

Hojer je rekao da s obzirom da je oblast Vašington DC gde se nalazi Kongres i dalje žarište koronavirusa i gde je na snazi naredba da se ostane u kući, gde broj zaraženih ide na gore a ne na dole, gotovo 435 članova Predstavničkog doma i zaposlenih neće da se vrate kako je predviđeno da zasedaju iduće nedelje.

I demokratska i republikanska stranka najavile su da će Predstavnički dom i Senat američkog kongresa da nastave rad 4. maja.

Hojer je rekao da je glavni lekar kongresa ocenio da postoji rizik za članove.

Po njegovim rečima, članovi Predstavničkog doma mogli bi da se vrate kada bude završen novi predlog zakona za pomoć zbog posledica koronavirusa.

Za sada ostaje da će Senat, od sto članova, imati zasedanje u ponedeljak kako je predviđeno.

Predstavnički dom razmatra opcije za rad na daljinu i glasanje preko posrednika, tako da bi članovi tog tela mogli da nastave da rade i kad nisu tu. Tim sastavljen od predstavnika obe partije treba da se sastane danas da razmotri te predloge.

Predsednica Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi izrazila je spremnost da se nađe rešenje za rad na daljinu, ili posredno glasanje.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.