Boris Džonson prvog radnog dana pozvao Britance da nastave sa merama izolacije

Svet 27. apr 202012:16 > 12:24
Podeli:
Izvor: Frank Augstein/Pool via REUTERS

Kriva epidemije koronavirusa u Velikoj Britaniji počinje da se spušta ali građani treba da nastave da se drže mera izolacije da bi se izbegao novi skok zaraze, rekao je britanski premijer Boris Džonson.

„Sada počinjemo da preokrećemo trend“, rekao je Džonson ispred Dauning strita 10, prvog radnog dana posle oporavka od korona virusa, prenosi Frans pres.

Džonson se vratio danas na posao posle višenedeljnog odsustvovanja zbog bolesti, pod znatnim pritiskom da iznese detalje izlazne strategije iz restriktivnih mera izolacije i da odgovori na pitanja o manjku testiranja na korona virus u Velikoj Britaniji, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

On je na početku obraćanja zahvalio „narodu zemlje“ i svima koji su se direktno angažovali.

„Znam da svaki dan ovaj virus donosi novu tugu“, rekao je Džonson i istakao da je i dalje tačno da je to najveći izazov s kojim se zemlja suočava od Drugog svetskog rata, ali i da se ostvaruje napredak.

On je rekao da vlada još ne može da kaže koliko dugo će politika izolacije biti primenjivana, i koliko brzo će restriktivne mere biti ukidane, a ukazao je da se izlazna strategija priprema.

„Ne možemo da iznesemo koliko brzo ili sporo ili čak kada će te promene biti napravljene“, rekao je on.

Dodao je da će vlada svakako govoriti više o tome u narednim danima i da će odluke biti donošene sa maksimalnom mogućom transparentnošću.

Britanski premijer je rekao da je Britanija na tački „maksimalnog rizika“ kada je reč o korona virusu i da on neće da baci žrtvu britanskog naroda u vodu time što bi suviše brzo ublažio restriktivne mere.

„Znam da je to teško. I ja želim da pokrenem privredu što brže može. Ali odbijam da bacim žrtvu britanskog naroda…i rizikujem drugi vrhunac (zaraze),“ rekao je Džonson.

Kako navodi BBC premijerova glavna poruka je bila da narod treba i dalje da se drži mera i obuzda svoje nestrpljenje, ukazujući da se vlada u svojim odlukama rukovodi rizikom od drugog vrhunca zaraze.

On je međutim jasno rekao da vlada razume da te mere ne mogu da traju večno i nastojao je da uveri javnost da se priprema izlazna strategija iako za sada nema detalja o tome.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.