Italijanski premijer: Povratak privrede 4. maja, škole od septembra

Svet 26. apr 202011:45 > 11:48
Podeli:
Izvor: REUTERS/Remo Casilli

Italijanski premijer Đuzepe Konte obećao je da će škole biti otvorene u septembru, navodeći da je to zato da se ne bi igralo sa zdravljem dece, prenosi dnevni list Republika.

„Škola je u središtu naših misli i biće ponovo otvorena u septembru. Ali svi pripremljeni scenariji odbora stručnjaka predviđali su visoke rizike zaraze u slučaju ponovnog otvaranja škola (pre septembra). U pitanju je zdravlje naše dece“, rekao je Konte za list.

Školske ustanove zatvorene su od početka marta zbog epidemije kovida-19 od koje je u zemlji, najteže pogođenoj u Evropi, već umrlo više od 26.000 ljudi. Konte je takođe potvrdio da vlada radi na planu ublažavanja mera izolacije i ponovnog otvaranja industrijskih aktivnosti, od 4. maja.

„Radimo na tome da od 4. maja dozvolimo ponovno otvaranje dobrog dela preduzeća, od prerađivačkog sektora do izgradnje,“ rekao je on.

Rekao je da će taj plan biti objavljen najkasnije početkom iduće nedelje ali je upozorio da firme treba da osiguraju strogo poštovanje protokola bezbednosti, kao što je socijalno distanciranje i nošenje maske.

On je uopšteno rekao da njegova vlada radi na tome da pruži privremeni rok svim ekonomskim činiocima, uključujući barove, restorane i druge turističke aktivnosti koje će biti otvorene poslednje, da bi im omogućio da preduzmu sve potrebne mere predostrožnosti koje bi dozvolile nastavak rada u uslovima maksimalne bezbednosti.

Govoreći o slobodi kretanja koja je danas ograničena isključivo na opštinu gde neko stanuje i uz potvrdu za odlazak na rad ili kod lekara, Konte je rekao da će te mere biti ublažene, ne navodeći dodatne detalje.

„Još ne možemo da vratimo punu slobodu kretanja ali ćemo učiniti da dozvolimo više kretanja uz zadražvanje garancija prevencije i zaustavljanja zaraze“, rekao je Konte.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.