Tramp bez brifinga za medije nakon spornih tvrdnji o lečenju, novih 2.494 umrlih

Svet 26. apr 202007:04 > 07:04
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tom Brenner

U protekla 24 sata u Sjedinjenim Državama je od koronavirusa umrlo 2.494 osobe, pa broj preminulih ponovno raste, podaci su Univerziteta Džons Hopkins.

U petak je zabeleženo 1.258 smrtnih slučajeva, što je bio najniži broj u gotovo tri nedelje.

SAD su država s najvišim brojem smrti od koronavirusa s ukupno 53.511 smrtnih slučajeva i 936.293 potvrđenih infekcija od početka bolesti, prema podacima tog univerziteta sa sedištem u Baltimoru.

Inače, američki predsednik Donald Tramp prvi put nakon mesec dana nije održao konferenciju za štampu u Beloj kući.

„Koja je svrha organizovati konferencije za novinare kada patetični mediji postavljaju samo neprijateljska pitanja i odbijaju tačno da izveštavaju o istinitosti činjenica“, napisao je Tramp na svom tviter-profilu.

Američki predsednik je u četvrtak predložio da se koronavirus leči ubrizgavanjem dezinfekcionog sredstva bolesnicima, što je izazvalo lavinu zgražavanja i osuda zdravstvene zajednice širom sveta.

Tramp je nakon toga rekao je da je njegov predlog da ljudi piju ili da im se ubrizgava dezinfekciono sredstvo kao lek protiv kovida-19, bio njegov „pokušaj sarkazma“, prenela je agencija AP. Ovom pitanju prethodilo je pismo najvećeg proizvođača dezinficijensa Trampu, koji svoj proizvod reklamira kao lek protiv mnogih bolesti, pa i koronavirusa.

Tramp je u četvrtak napomenuo da istraživači razmatraju efekte dezinfekcionih sredstava na virus i glasno se pitao mogu li ih ubrizgati u ljude pošto, kako je rekao, virus „strahovito napada pluća, pa bi bilo zanimljivo to proveriti“.