Protest protiv sporazuma o vladi u Izraelu, demonstranti držali rastojanje

Svet 25. apr 202023:16 > 23:22
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Nekoliko hiljada Izraelaca protestovalo je u Tel Avivu protiv sporazuma o vladi jedinstva postignutog prošle nedelje.

Na osnovu tog sporazuma, premijer Izraela Benjamin Netanjahu ostaće na vlasti dok se priprema za suđenje zbog optužbi za korupciju. Demonstranti se protive da Netanjahu bude premijer sve dok se sumnjiči za krivična dela.

Oni kažu da je sporazum o vladi jedinstva, koji daje Netanjahuu mogućnost da utiče na postavljenje sudija, ruši demokratiju i ima za cilj da ga spasi sudskih problema. Suđenje Netanjahuu za prevaru, zloupotrebu poverenja i primanje mita bi trebalo da počene u maju. On poriče sve optužbe.

Demonstranti su se okupili u centru Tel Aviva na Trgu Rabin, ali su vodili računa o fizičkom rastojanju i nosili maske u skladu sa merama koje važe već nedeljama zbog zaraze koronavirusom.

Mahali su izraelskim zastavama i nosili transparente sa pozivima na smenu Netanjahua zbog korupcije.

Netanjahu, vođa konzervativne partije Likud i bivši komandant izraelske vojske, lider partije centra Plavo i belo Beni Ganc, potpisali su sporazum o podeli vlasti, nakon višenedeljenih pregovora o vanrednoj nacionalnoj vladi, kako su je nazvali, u cilju da zaustave širenje novog virusa.

Taj sporazum dao je Netanjahuu značajan podsticaj u vreme kada se bori da ostane na vlasti, jer je suočen s optužbama za korupciju. Netanjahuova partija će imati uticaja na postavljanje sudija, što bi mu moglo pomoći kada njegov slučaj stigne do Vrhovnog suda.

Na osnovu sporazuma obe partije moraju da se slože o ključnim postavljenjima, uključujući vrhovnog tužioca i državnog tužioca, a Netanjahu ima pravo veta pri izboru zvaničnika koji mogu da odlučuju o njegovoj sudbini.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.