Ramazan u jeku pandemije korone, zatvorene džamije i zabranjena okupljanja

Svet 24. apr 202014:50 > 14:53
Podeli:
Izvor: REUTERS/ Ammar Awad

Muslimanski sveti mesec Ramazan počeo je uz zatvorene džamije, zabranu okupljanja i policijski čas usled pandemije koronavirusa, mada neki verski zvaničnici odbacuju ove mere.

Ove godine, sveti mesec koji je sinonim za period deljenja, velikodušnosti i okupljanja, biće mračan za stotine hiljada muslimana u Aziji, na Bliskom istoku i u severnom delu Afrike.

Džamije su zatvorene zbog ograničenja koja su uvedena u većini zemalja, a na iftaru, obroku kojim se uveče prekida post, neće moći kao do sada da se okupe porodice i komšije.

Kralj Salman iz Saudijske Arabije, zemlje u kojoj su dva najsvetija mesta islama, kaže da je tužan zbog odsustva zajedničkih molitvi, ali i insistira na „zaštiti života i zdravlja stanovnika“.

Mere su veoma oštre u Saudijskoj Arabiji gde su obustavljene molitve u džamijama, a u većem delu tog regiona je uveden policijski čas.

Molitve su danas održane samo u Velikoj džamiji u Meki, uz ograničen broj vernika i prisustvo snaga bezbednosti.

Prostor oko Kabe, svetilišta u obliku kocke u središtu Velike džamije, obično preplavljen vernicima, danas je bio prazan. Jedan od stubova islama, Ramazan je počeo danas u većini muslimanskih zemalja, dok sutra počinje u Iranu, Maroku kao i kod šiita u Iraku i Libanu.

U Iraku su mere izolacije ublažene tokom dana, ali vernici ipak neće moći da se okupljaju za iftar zbog uvedenog policijskog časa koji je na snazi u više zemalja Bliskog istoka.

Najveća muslimanska zemlja na svetu, Indonezija takodje je pod merama izolacije, pa su vernici pozvani da ostanu kod kuće. Medjutim, neki verski zvaničnici, kako u Indoneziji tako i u ostalim azijskim zemljama, odbijaju da poštuju uvedene mere, pa se tako u Acehu sinoć okupilo na hiljade vernika na molitvi.

U Bangladešu su verski zvaničnici odbacili preporuke da se smanji poseta džamijama, koje su u Pakistanu takodje bile prepune uoči Ramazana.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.