Okončana politička kriza u Izraelu, dogovorena "vanredna vlada jedinstva"

Svet 20. apr 202020:18 > 20:19
Podeli:
Izvor: JACK GUEZ / AFP

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i njegov politički rival Beni Ganc potpisali su sporazum o osnivanju "vanredne vlade nacionalnog jedinstva", saopštile su večeras Netanjahuova konzervatvina partija Likud i Gancova stranka centra "Plavo i belo".

Time je okončana politička paraliza koja je trajala mesecima i izbegnuti su i četvrti uzastopni izbori za nešto više od godinu dana, navodi AP.

Sporazum je potpisan ubrzo pošto su te dve partije objavile zajedničko saopštenje da će se Ganc i Netanjahu sastati u premijerovoj rezidenciji u Jerusalimu.

Posle izbora 2. marta, trećih za manje od godinu dana, na kojima ponovo nije bilo jasnog pobednika, Ganc i Netanjahu su se dogovorili da pokušaju da obrazuju „vanrednu vladu jedinstva“ koja bi se bavila rastućom krizom zbog pandemije.

Uslovi sporazuma nisu objavljeni, ali su izraelski mediji javili da će mandat vlade biti tri godine i da će premijer najpre biti Netanjahu, a Ganc će u drugoj polovini mandata.

Očekuje se da će u vladi biti Netanjahuovi saveznici, desničarske i verske partije.

Sporazum će Ganc i Netanjahu, kako se očekuje, zvanično pitpisati posle Dana nezavisnosti Izraela, 28. aprila.

Izraelski TV Kanal dva javlja da sporazum sadrži većinu Netanjahuovih zahteva o postavljanju sudija i aneksiji delova okupirane Zapadne obale.