Ponovo otvorene škole u Belorusiji, ali omogućena i nastava na daljinu

Svet 20. apr. 202016:36 > 16:50
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

U Belorusiji su ponovo otvorene škole posle produženog prolećnog raspusta, ali su vlasti dozvolile roditeljima da, ako žele, zadrže decu kod kuće.

U toj zemlji nije bilo zatvaranja, niti restrikcija za vreme pandemije koronavirusa.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji vlada zemljom više od četvrt veka, naredio je da ponovo počne nastava u 3.067 škola u zemlji posle redovnog nedeljnog raspusta koji je bio produžen za dodatne dve nedelje.

Lukašenko uporno odbacuje zabrinutost oko novog virusa i zatvaranja uvedena drugde u Evropi kao „koronapsihozu“. Fabrike, radnje i restorani su sve vreme radili, a gledaoci su prisustvovali sportskim događajima.

Stotine hiljada pravoslavaca bilo je juče u crkvama u Belorusiji na proslavi Uskrsa, za razliku od drugih pravoslavnih zemalja gde su uskršnje službe velikim delom vođenje u praznim crkvama, jer je zbog opasnosti od širenja koronavirusa zabranjeno prisustvo vernika.

I sam Lukašenko prisustvovao je službi, zajedno sa svojim 15-ogodišnjim sinom.

Međutim, broj slučajeva zaraze koronavirusa u zemlji nije mnogo niži nego u susednoj Ukrajini, koja ima četiri puta više stanovnika. Belorusija je u petak prijavila 4.779 zaraženih i 47 umrlih.

Zvaničnici, kao razlog zbog koga su škole bile zatvorene tri nedelje, nisu naveli javno zdravlje, mada se to podrazumevalo. Ministar obrazovanja Igor Karpenko rekao je da se očekuje da će samo 40 odsto od 960.000 školske dece da se pojavi u školi narednih dana. 

„Nećemo nikog prisiljavati“, rekao je on i dodao da đaci mogu da nastave da prate nastavu na daljinu.

Danas je samo sedam od 26 prvaka došlo u Školu broj tri u Minsku. 

„Zamolili smo roditelje da daju deci antiseptik i flaše vode i da dođu po njih ranije“, rekla je nastavnica Natalija Nadolskaja.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.