Berluskoni: Odsustvo zapadnih lidera u Moskvi je naš poraz

Svet 10. maj 201510:48 > 10:57
Podeli:
Izvor: EPA

Odsustvo zapadnih lidera na proslavi 70. godišnjice završetka Drugog svetskog rata pokazuje kratkovidost zapadne politike, izjavio je lider političke partije Forca Italija i bivši premijer Silvio Berluskoni u otvorenom pismu.

„Podijum na Crvenom trgu, gde su lideri Kine, Indije i drugih azijskih zemalja stajali rame uz rame sa ruskim predsednikom svedoči o propustu zapadne politike, a ne o ruskoj izolaciji. Mislim da su prazna mesta pokazala pre naš poraz, nego snagu“, kaže Berluskoni u pismu, koje je objavio dnevni list „Korijere dela sera“.

Kao veteran italijanske i evropske politike, Berluskoni smatra da tekući politički scenario, suočava zapad sa dva izazova.

„To su ekonomski izazov zbog brzorastućih azijskih ekonomija u vojni zbog islamskog ekstremizma“, napisao je on, dodajući da je saradnja sa Rusijom baš potrebna za suprotstavljanje tim izazovima, prenosi Tass.

Berluskoni je naglasio i da je nemoguće pronaći rešenje za ukrajinsku krizu bez učešća Rusije u tom procesu, odnosno da rešenje nije u antiruskom ključu. On je podsetio da su italijanska i evropska privreda platile visoku cenu zbog politike sankcija i da nisu dale nikakve rezultate.

Razumemo otpor baltičkih zemalja koje su iskusile represiju za vreme sovjetske ere i brinu za svoju sigurnost, ali garancije za tu sigurnost su pouzdanije kada je Rusija deo Evrope, naveo je Berluskoni.