Putin, s portretom oca, predvodio marš

Svet 09. maj 201515:37 > 15:57
Podeli:
Izvor: REUTERS/RIA Novosti

Predsednik Rusije Vladimir Putn predvodio je veliki komemorativni marš preko Crvenog trga, u trenutku kada Rusija proslavlja 70. godina od sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Držeći u rukama portret svoga oca Vladimira, koji se borio u ratu, Putin se neplanirano pridružio velikoj koloni od oko 250.000 Rusa koji su nosili fotografije svojih rođaka, u kampanji nazvanoj „Besmrtni puk“, koju je podržao Kremlj, preneo je AFP.

„Mislim da je moj otac, kao milioni običnih vojnika – a on je bio običan vojnik – imao svako pravo da ide ovih trgom“, rekao je Putin novinarima na Crvenom trgu.

Predsednik Rusije je kazao da je kampanja počast za pale vojnike i civile, ali, takođe, simbol snage Rusije.

„Besmrtni puk“ svedoči da Rusi pamte poginule u Velikom otadžbinskom ratu, istakao je Putin.

„To je znak da ćemo održati visok nivo koji su oni postavili. To govori i o našoj uverenosti u sebe, uverenosti u našu snagu i srećnu budućnost naše dece“, dodao je Putin, a preneo Sputnjik.

„Besmrtni puk“ je javna kampanja koja se održava 9. maja na Dan pobede u Rusiji i drugim zemljama sveta.

Kolone Rusa koji su ponosno nosili slike svojih rođaka, učesnika Drugog svetskog rata, prošli su ulicom Tverskaja pre dolaska na Crveni trg.

Ranije u toku dana, u Moskvi je održana velika vojna parada povodom Dana pobede, na kojoj je učestvovalo više od 16.000 vojnika i predstavljena najmodernija vojna oprema.