Zemlje jugoistočne Azije osnivaju regionalni fond za borbu protiv koronavirusa

Svet 10. apr 202012:45 > 12:48
Podeli:
Izvor: Reuters/Aly Song

Ministri spoljnih poslova zemalja jugoistočne Azije odobrili su osnivanje regionalnog fonda kao odgovor na pandemiju koronavirusa i razgovarali o planiranom sastanku sa kolegama iz Kine, Japana i Južne Koreje, saopštilo je filipinsko ministarstvo spoljnih poslova.

To je rezultat juče održane video konferencije šefova diplomatija 10 zemalja članica Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) koju je vodio Vijetnam usled nemogućnosti za održavanje sastanka uživo zbog koronavirusa.

Ministri su podržali nekoliko kolektivnih koraka u borbi protiv pandemije, uključujući osnivanje fonda COVID-19 ASEAN, deljenje informacija i strategiju i pronalaženje načina za smanjenje uticaja globalne zdravstvene krize na ljude i ekonomiju, rečeno je u saopštenju ministarstva ali detalji nisu navedeni.

Troje diplomata reklo je za Asošiejtid pres (AP) da se takodje razgovaralo i o planiranoj video konferenciji lidera ASEAN-a sa njihovim kolegama iz Kine, Japana i Južne Koreje 14. aprila koja bi bila posvećena pandemiji koronavirusa.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.