Postepen i spor pad širenja koronavirusa u Iranu

Svet 06. apr 202016:02 > 16:05
Podeli:
Izvor: WANA (West Asia News Agency)/Ali Khara via REUTERS

Kriva zaraze novim koronavirusom u Iranu izgleda da je "postepeno i sporo" krenula da pada, pokazuju objavljeni podaci, ali Vlada upozorava da je bolest daleko od savladane.

Od bolesti KOVID19 umrlo je još 136 ljudi u poslednja 24 časa, što dovodi do 3.739 ukupno umrlih u Iranu, rekao je portparol Ministarstva zdravlja Kianuš Džahanpur na konferenciji za novinare, koja se održava svakog dana i koju prenosi televizija.

Podaci ukazuju na pad broja novih slučajeva šesti uzastopni dan, od 31. marta, kada je dostignut vrhunac zaraženih u jednom danu od 3.111.

Prema podacima koje daju države regiona, Iran je daleko najteže pogođena zemlja pandemijom koronavirusa na Bliskom istoku sa 60.500 potvrđenih slučajeva.

U inostranstvu se sumnja da su te zvanične cifre manje od stvarnog broja zaraženih.

„Zbog jačanja plana socijalnog distanciranja konstatujemo postepen i spor pad novih slučajeva poslednjih dana“, rekao je portparol Ministarstva zdravlja.

On je izrazio nadu da će najbolje moguće poštovanje uputstava omogućiti zemlji da uđe u fazu savladavanja i kontrole bolesti.

Iranski predsednik Hasan Rohani je ponovo pozvao Irance da ostanu kod kuće i naglasio da ukoliko se sanitarna uputstva ne slede, zemlja bi mogla da zapadne u tešku situaciju.

Rohani je rekao da su vlasti dale odobrenje za ponovno pokretanje nekih ekonomskih aktivnosti u etapama od 11. aprila.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.