Tužilac: Ko krši mere u Francuskoj, da ide na rad u bolnice nakon pandemije

Svet 01. apr. 202015:19 > 15:26
Podeli:
Izvor: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

Oni koji u Francuskoj krše mere izolacije zbog koronavirusa, umesto da plaćaju kazne i idu u zatvor, treba da budu upućeni na "društveno koristan rad" u bolnice kad se okonča epidemija, zatražio je državni tužilac za Pariz Remi Ejc.

Ejc, koji je takođe nacionalni javni tužilac za borbu protiv terorizma, ocenio je da bi ovakve „iskustvene kazne“ bile mnogo poučnije i korisnije, naročito za mlade koji krše izolaciju, umesto novčane globe do tri hiljade 750 evra ili zatvora do šest meseci, u slučaju da sudski određenu meru izolacije ponovo prekrše.

Ovaj visoki državni zvaničnik je radio-stanici Frans enfo rekao da je istovremeno zadovoljan što velika većina građana poštuje „socijalno razdvajanje“ i ograničenje kretanja zbog epidemije koronavirusa.

Ali je predočio i činjenicu da je za vreme dvonedeljne šire zabrane kretanja i izolacije francuska policija izvršila kontrolu preko 300 hiljada ljudi i izrekla 25 hiljada kazni.

Tužilac za oblast Pariza je to ocenio kao ipak povoljnu činjenicu jer je od 10 provera ustanovljeno samo jedno lice koje nije ispoštovalo više nego nužno ograničenje kretanja.

Remi Ejc je saopštio i da je policija otkrila i sprečila i petnaestak manjih slučajeva prodaje „na crno“ zaštitnih maski.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.