Fon der Lajen: Poštovati principe demokratije i poštovanja ljudskih prava

Svet 31. mar. 202013:51 > 13:53
Podeli:
Izvor: Reuters/Antonio Bronic

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorava da se u vanrednoj situaciji, tokom uvođenja hitnih mera za suzbijanje pandemije COVID-19, moraju poštovati principi slobode, demokratije, vladavine zakona i poštovanja ljudskih prava.

Naglašavajući da se Evropska unija temelji na tim vrednostima, ona je posebno naglasila da je važno i novinarima obezbediti nesmetan rad, kako bi se, i u vanrednoj situaciji, građanima osigurao pristup ključnim informacijama.

„Demokratija ne može da funkcioniše bez slobodnih i nezavisnih medija. Poštovanje slobode izražavanja i pravna sigurnost su od suštinskog značaja u ovim nesigurnim vremenima. Sada je važnije nego ikad da novinari mogu svoj posao obavljati slobodno i precizno, kako bi se suprotstavili dezinformacijama i obezbedili  našim građanima pristup ključnim informacijama“, rekla je predsednica Evropske komisije.

U saopštenju za javnost Evropska komisija je navela da će pažljivo nadgledati primenu hitnih mera u svim državama članicama.

„Evropska unija temelji se na vrednostima slobode, demokratije, vladavine zakona i poštovanja ljudskih prava. Ove vrednosti su zajedničke svima nama. Moramo ih podržati i braniti, čak i u ovim izazovnim vremenima“, nagalsila je Fon der Lajen.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.