Keopsova piramida u Gizi kao video zid: Ostanite kod kuće

Svet 31. mar 202012:18 > 12:19
Izvor: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Slavna Keopsova piramida u ponedeljak uveče poslužila je kao projekcijski video zid na kojem su bile ispisane poruke jedinstva i solidarnosti sa onima koji se širom sveta bore protiv koronavirusa.

„Čuvajte se i ostanite kod kuće“ i „Hvala vam što vodite računa o našoj bezbednosti“, blještavi su natpisi koji su u ponedeljak prikazani u plavim i zelenim bojama na crvenoj pozadini impozantne Velike piramide u Gizi.

U Egiptu je dosad registrovano 656 slučajeva zaraze koronavirusom i 41 smrtni slučaj, a 150 ljudi se oporavilo.

Pred malim brojem pozvanih novinara, ministar turizma i starina Kaled el Enani inicijativu je nazvao „porukom upućenom celome svetu“.

„Turistička grana jedna je od najugroženijih u Egiptu, ali naš je prioritet zdravstvo“, rekao je.

Visoki zvaničnik ministarstva Mostafa al-Vaziri zahvalio je „svom medicinskom osoblju koje radi na tome da ostanemo bezbedni i zdravi“.

Enani je kazao da su se egipatske vlasti pobrinule za dezinfekciju svih hotela, turističkih brodova, arheoloških nalazišta i muzeja kako bi bili bezbedni za turiste nakon završetka pandemije.

Uvedene su i stroge mere držanja razmaka među stanovništvom da bi se smanjio rizik od zaraze među 100 miliona žitelja te zemlje.

Turističke atrakcije, verska zdanja i škole zatvorene su do 15,. aprila, a avio saobraćaj je obustavljen.

Vlasti su proglasile policijski čas tokom noći, a prekršioce očekuju novčane kazne, čak i zatvor.

U ponedeljak je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da su stotine uhapšene zbog kršenja odredbi o policijskom času.

Svetska zdravstvena organizacija pohvalila je reakciju Egipta na pandemiju ocenivši mere „jakim i prilagođenima situaciji“.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.