Rusija uvodi pet godina zatvora za lažne vesti o koronavirusu

Svet 31. mar. 202011:40 > 11:42
Podeli:
Izvor: REUTERS/Anton Vaganov

Ruski poslanici treba danas da usvoje nacrt zakona kojim se predviđaju oštre kazne, do pet godina zatvora, za širenje lažnih vesti vezanih za novi koronavirus.

Poslanici će o tom zakonu glasati u prvom i drugom čitanju pre podne, a treće i poslednje čitanje očekuje se tokom dana.

Tekst predviđa da osoba koja je proglašena krivom za namerno deljenje lažnih informacija koje su dovele do smrtnog ishoda ili imale druge ozbiljne posledice može da dobije do pet godina zatvora i kaznu od dva miliona rubalja (23.000 evra po sadašnjem kursu).

Takođe se predviđa kažnjavanje sa tri godine zatvora i kaznom od 1,5 miliona rubalja (17.300 evra) za širenje informacija koje su naškodile zdravlju drugih.

Ti predlozi deo su zakonskog paketa koji takođe uključuje jače kazne za osobe koje ne poštuju predviđenu izolaciju radi ograničenja širenja bolesti COVID-19.

U Rusiji sada ima 1.836 registrovanih slučajeva korona virusa i devet umrlih. Od juče je u glavnom gradu Moskvi sa 12 miliona stanovnika uvedena opšta izolacija kao i u oko 12 regiona u zemlji.