U svetu 614.000 registrovanih slučajeva, više od 28.000 ljudi umrlo od korone

Svet 28. mar. 202013:44 > 13:58
Podeli:
Izvor: REUTERS/MUSSA ISSA QAWASMA

U svetu je do danas zabeleženo preko 614.000 slučajeva koronavirusa uz više od 28.000 smrtnih slučajeva.

U Italiji je u jednom danu od posledica koronovirusa preminulo 969 ljudi.

Takvi podaci nisu do sad zabeleženi ni u jednoj državi.

Broj preminulih raste i u Španiji, broj žrtava popeo se na više od 5.690 ljudi, a ministarstvo zdravstva sprema se da narednih dana zaposli strane zdravstvene radnike. U poslednja 24 sata u Španiji je umrlo više od 800 ljudi.

Koliko je tamo situacija dramatična, pokazuju i snimci pretrepanih bolnica. Španija je prestigla Kinu po broju ukupno preminulih, više žrtava ima samo Italija, ali lekare teši to što procenat umrlih već tri dana ne raste.

Poslednje brojke iz Italije takođe su dramatične. U poslednja 24 sata preminulo je 969 osoba, a zabeleženo je 5900 novih slučajeva.

To je najveći broj preminulih osoba u jednom danu, objavio je tamošnji štab koji upozorova da Italiju tek čeka vrhunac epidemije.

Na prvo mesto po broju zaraženih izbile su SAD sa više od 104 hiljade registrovanih bolesnika.

SAD se suočavaju i sa ekonomskim posledicama pandemije – rekordnim povećanjem broja nezaposlenih.

U samo nedelju dana pomoć za nezaposlene zatražilo je tri miliona i tristotine hiljada Amerikanaca, što je najgori nedeljni rezultat u istoriji i pet puta veći od dosad najvećeg zabeleženog.

Na snagu stupa i istorijski paket pomoći kojim će se mobilisati 2.000 milijardi dolara, a trebalo bi da omogući američkoj ekonomiji da izbegne trajnu recesiju.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.