Plutajuća brod-bolnica sa 800 medicinara i 1.000 kreveta pristala u Los Anđeles

Svet 27. mar. 202022:40 > 22:41
Podeli:
Izvor: Tanjug/U.S. Marine Corps via AP

Plutajuća brod bolnica "Mercy" američke ratne mornarice doplovila je u luku u Los Anđelesu, u Kaliforniji, jer bolnicama u gradu treba dodatna pomoć u borbi protiv koronavirusa, javila je agencija AFP i dodaje da se pandemija virusa Covid-19 širi u SAD-u.

„Mercy“ raspolaže s 800 lekara i drugog medicinskog osoblja, 1.000 bolničkih kreveta i 12 operacionih sala te 5.000 jedinica za transfuziju krvi.

U tu plutajuću bolnicu će se smeštati pacijenti koji nemaju Covid-19 kako bi se bolnički kreveti u gradskim bolnicama oslobodili za obolele od virusa. Neki pacijenti koji su već hospitalizovani u nekoj od bolnica u Los Anđelesu biće premešteni na „Mercy“.

„Mercy će preuzeti deo tereta koji pritiska naše hitne službe i jedinice intenzivne nege, jer će se broj obolelih od virusa u narednim nedeljama povećavati“, rekao je gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti.

Zbog velikog priliva bolesnih, ta plutajuća bolnica dužine 272 metra će omogućiti da se oslobode bolnički kreveti koji su trenutno popunjeni od 80 do 90 posto, pojasnio je Garseti.

Zahtev za slanjem broda bolnice uputila je ne samo Kalifornija, već i država Vašington, koja je bila prva na udaru koronavirusa, ali ima manje zaraženih.

U Kaliforniji je od Covida-19 do sada umrlo 65 ljudi, a zaraženih je više od 3.000. U četvrtak je u samo jednom danu Los Anđeles zabeležio 400 novih slučajeva zaraze i devet umrlih.

U pomoć Njujorku, epicentru epidemije u SAD-u, stiže takođe brod ratne mornarice „Comfort“.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je objavio da je u SAD-u 85.356 zaraženih, 16.916 više u odnosu na ranije izveštaj u sredu. Broj umrlih se povećao za 252, te je ukupno umrlo 1.246 ljudi.