Turisti širom Azije "zaglavljeni" zbog otkazivanja letova i zatvaranja granica

Svet 27. mar 202015:08 > 15:13
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP Photo/Sakchai Lalit

Turisti širom Azije ostali su zaglavljeni usled otkazivanja letova aviokompanija i zatvaranja granica azijskih zemalja u borbi protiv koronavirusa.

Stotine posetilaca Tajlanda čekali su na produžetak viza ispred improvizovane imigracijske kancelarije na periferiji Bangkoka.

Šoping molovi, barovi, restorani, bazeni i druga mesta za zabavu su zatvorena. Na popularnom turističkom ostrvu Puket plaže su ostale pristupačne.

Tajlandska Vlada je prošle nedelje uvela vanredno stanje u borbi protiv koronavirusa.

Zemlja koju je prošle godine posetilo 39 miliona turista zatvorila je svoje granice za sve strance, a nacionalna aviokompanija Tajlanda otkazala je sve letove.

U Nepalu se dešavala slična situacija. Međutim, nemačka vlada organizovala je u petak, avionom Katar ervejza, evakuaciju 305 turista (uglavnom nemačkih državljana) zaglavljenih u Nepalu.

Vlasti ostrvske države Šri Lanke saopštile su da su spremne da pomognu u vraćanju kući oko 18.000 turista redovnim letovima (koji i dalje funkcionišu u toj državi) ili čarterima.

U Indoneziji, više od 2.500 stranih turista zaglavljeno je na ostrvu Bali, najpoznatijem od 17.000 ostrva u toj zemlji. Vlada Indonezije je nakon velikih gužvi u kancelarijama za imigraciju odobrila automatsko produžavanje viza za sve turiste.

Međunarodni savet azijsko-pacifičkih aerodroma saopštio je danas da je 12 glavnih čvorišta u drugoj nedelji marta doživelo pad vazdušnog saobraćaja za više od 80 odsto u poređenju sa prošlom godinom.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.