Italija blokirala usvajanje zaključaka na samitu EU, traži jače ekonomske mere

Svet 26. mar. 202023:00 > 23:03
Podeli:
Izvor: N1

Italija je blokirala usvajanje zaključaka na video samitu Evropske unije, zbog nedovoljno snažnog zajedničkog odgovora na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom novog koronavirusa.

Premijer Italije Djuzepe Konte nije prihvatio nacrt zaključaka pripremljen uoči video konferencije lidera EU, već zahteva „snažan i adekvatan“ odgovor bloka 27 zemalja na ekonomsku krizu, rekao je njegov saradnik za AFP.

„Ovde se radi o reagovanju inovativnim i potpuno adekvatnim finansijskim instrumentima na rat u kojem se moramo zajedno boriti da bismo ga dobili što je pre moguće“, rekao je Konte kolegama, preneo je isti izvor.

Podržan od Španije, Konte je od predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Evropske centralne banke i Evrogrupe zatražio da u roku od 10 dana sačine nov predlog odgovora na tešku ekonomsku krizu koja preti Evropi.

Italija, korona virusom najteže pogodjena evropska zemlja čiji je dug jedan od najviših u evrozoni, očekuje od EU veću finansijsku solidarnost kako bi bio izbegnut haos u evrozoni.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.