Putin predlaže moratorijum na ekonomske sankcije

Svet 26. mar. 202020:14 > 20:19
Podeli:
Izvor: Tanjug / Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je "moratorijum" na ekonomske sankcije koje pogađaju nekoliko zemalja, među kojima i Rusiju, zbog ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

„U idealnom slučaju bi trebalo uvesti zajednički moratorijum na restrikcije koje se odnose na ograničenja robe za osnovnu upotrebu i finansijske transakcije za njihovu kupovinu“, rekao je Putin na video sastanku lidera Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20.

Putin je rekao da je „pitanje života i smrti ljudi, pitanje čisto humanitarno“, i dodao da „trgovinski ratovi i sankcije pogoršavaju krizu“ nastalu pandemijom koronavirusa.

Ruski predsednik je takođe predložio stvaranje „zelenih koridora van trgovinskih ratova i sankcija“ za snabdevanje lekovima, prehrambrenim namirnicama, opremom i tehnologijom.

Rusku privredu je pogodila svetska kriza zbog koronavirusa, posebno naftni sektor jer je pala cena nafte. Rusija prolazi kroz ekonomske teškoće od 2014. godine, kada su joj uvedene sankcije zbog konflikta u Ukrajini.

Lideri G20 su održali video samit u pokušaju da odgovore na brzo širenje novog koronavirusa.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20, čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

Ovogodišnja presedavajuća zemlja G20 je Saudijska Arabija.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.