Fon der Lajen kritikovala članice EU zbog odluka o zatvaranju granica

Svet 26. mar. 202012:35 > 12:44
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kritikovala je zemlje članice Evropske unije zbog jednostranih odluka o zatvaranju unutrašnjih granica usled pandemije koronavirusa.

Pred skoro praznom salom Evropskog parlamenta u Briselu, kojoj poslanici prisustvuju „od kuće“, putem video konferencije, ona je naglasila da je taj čin bio besmislen i neefikasan, jer je „svako gledao samo sebe“.

„To je dovelo do otežanog protoka robe neophodne zemljama članicama u borbi protiv pandemije. A u ovom trenutku nijedna zemlja članica ne može sama pokriti svoje potrebe za medicinskom opremom“, upozorila je Fon der Lajen.

Ona je dodala da je zbog toga Evropska komisija hitno reagovala i preduzela vanredne mere, posebno naglašavajući da su prve odluke bile donete u roku od nekoliko sati. Posebno je naglasila da je aktivirana posebna klauzula u Paktu za stabilnost koja je omogućila državama članicama praktično neograničeno trošenje budžetskog novca za borbu protiv pandemije.

Ursula fon der Lajen je naglasila neophodnost jačanja evropske solidarnosti. Kao dobar primer navela je podatak da je Luksemburg u svoje bolnice prihvatio nekolicinu obolelih francuskih državljana, čije lečenje je bilo upitno zbog manjka kapaciteta u komšiluku.

Predsednica Evropske komisije dodala je i da je upućen poziv za uspostavljanje takozvanih „zelenih linija“ u transportu, kojima bi bilo omogućeno da kamioni sa medicinskom opremom na granicama ne čekaju duže od 15 minuta.

„Moramo da osiguramo da zalihe idu tamo gde su neophodne, kako bi smo izbegli moguće prevare“, rekla je ona.

Insistirala je na neophodnosti pravilnog funkcionsanja jedinstvenog evropskog tržišta i Šengenske zone, kao jedinim načinima za rešavanje trenutne krize.

Ursula fon der Lajen rekla je da Evropska unija prvi put u svojoj istoriji pravi zajedničke zalihe medicinske opreme, a da je na sastanku sa proizvođačima te opreme dobila uverenja da će narednih nedelja moći da isporuče naručenu zaštitnu opremu, respiratore i laboratorijske testove.

Spašavanje života je na prvom mestu, rekla je ona, dodajući da će doći i „dan posle“, kada će u fokusu biti rešavanje društveno ekonomskih posledica krize.

“Građani Evrope gledaju šta radimo i oni žele da uradimo sve da sačuvamo što više života. Ali, oni razmišljaju i o danu posle, da li će imati posao kome će moći da se vrate, šta će biti sa njihovim zaposlenima ili poslovima, štednjom ili kreditima, brinu o roditeljima i komšijama. Vlade moraju da donesu teške odluke, a oni će biti ti koji će pamtiti ko je bio tu za njih u teškim trenucima, a ko nije, ko je reagovao, a ko nije“, poručila je predsednica Evropske komisije.

Ona je posebno naglasila da su ”sve oči uprte” u EU i da će odluke koje sada budu donete odrediti osnove Unije u budućnosti.

”Istorija nas gleda. Moramo da uradimo zajedno pravu stvar sa jednim velikim srcem umesto sa 27 malih”, zaključila je Fon der Lajen.

Pogledajte o čemu je još bilo reči u javljanju dopisnika N1 iz EU: