Fon der Lajen: Zaštititi strateške evropske sektore od stranog preuzimanja

Svet 25. mar. 202021:53 > 21:58
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen pozvala je zemlje članice Evropske unije da u vreme krize izazvane koronavirusom zaštite ključnu imovinu i stratešku infrastrukturu od stranog preuzimanja.

Fon der Lajen je naglasila da je kriza s koronavirusom teško pogodila evropsku ekonomuju i da su mnoge kompanije privremeno oslabljene, dodavši da se za njih treba pobrinuti.

Upozorila je na posebnu važnost sektora kao što su javno zdravstvo i medicinska istraživanja.

„Neki sektori su ključni za našu bezbednost, poput javnog zdravlja, medicinskog istraživanja i strateške infrastrukture. Moramo znati ko iz inostranstva investira u te kompanije s kojom svrhom“, kazala je Fon der Lajen.

Dodala je da je to posebno važno u vreme krize javnog zdravlja i ekonomije i upozorila „zato moramo zaštiti našu kritičnu imovinu i tehnologiju“.

Ona je pozvala članice da koriste alate koji su im na raspolaganju za prethodnu proveru stranih investicija.

„Moramo učiniti sve za zaštitu evropskih kompanija od stranog preuzimanja koja mogu oslabiti našu bezbednost i javni red“, rekla je predsednica EK.

Evropska unija donela je uredbu koja će stupiti na snagu za godinu i po dana, a koja predviđa pojačanu saradnju zemalja članica da uz podršku Evropske komisije provere investitore iz trećih zemalja koji su zainteresovani za osetljive evropske sektore. Međutim, Komisija ne može da zaustavi takve investicije i poslednju reč imaju zemlje članice.