U Italiji i Španiji sve više zaraženih medicinskih radnika, mole za opremu

Svet 25. mar. 202021:35 > 21:45
Podeli:
Izvor: Reuters/Flavio Lo Scalzo

Zdravstvene vlasti Španije saopštile su da je od koronavirusa u toj zemlji zaraženo skoro 6.500 zdravstvenih radnika, od ukupnog broja 47.611 potvrđenih slučajeva, dok je u Italiji od 74.386 inficiranih svaki deseti medicinski radnik.

U Španiji je najmanje troje zdravstvenih radnika umrlo od posledica koronavirusa, prenosi AP i navodi da broj obolelih medicinara predstavlja jedan odsto zaposlenih u zdravstvu.

Kada je reč o Italiji, jednu desetinu od ukupnog broja obolelih čine medicinski radnici, a doktori, medicinske sestre i tehničari su počeli da „mole“ za zaštitnu opremu.

POVEZANE VESTI:

„Molim vas ne ostavljajte nas, pomozite nam da bismo vam pomogli“, napisala je u otvorenom pismu doktora Frančeska de Đenaro koja moli da zaštitnu opremu.

Ona vodi malu privatnu kliniku u Bergamu, u kojoj je od 460 radnika, 90 pozitivno na koronavirus.

Italijanski mediji izvestili su o 19 smrtnih slučajeva među zdravstvenim radnicima u zemlji, po čemu su vodeći u svetu, kada je reč o fatalnim ishodima. 

Za sada nema dostupnih podataka o infekciji zdravstvenih radnika u SAD, Iranu ili Francuskoj. 

U Kini, gde je izbila epidemija i gde je za tri meseca zaraženo više od 80.000 ljudi, veruje se da je do kraja februara obolelo skoro 3.000 medicinskih radnika, navodi doktor Lijang Vanijan, lider kineskog tima koji sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.