Broj žrtava koronavirusa u svetu premašio 20.000

Reuters/Guglielmo Mangiapane

Broj umrlih od koronavirusa u svetu premašio je 20.000, nakon što je Italija potvrdila još 683 nova slučaja. Ta zemlja sa ukupno 7.503 preminulih vodi u crnoj statistici koja na svetskom nivou beleži broj od 20.494 umrlih od posledica koronavirusa.

Posle Italije, najveći broj umrlih registrovan je u Španiji (3.434), Kini (3.281) i Iranu (2.077). Koronavirus odneo je i 1.100 života u Francuskoj i 817 u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je u ostalim zemljama broj smrtnih slučajeva ispod pet stotina.

Ukupan broj država u kojima su potvrđeni smrtni slučajevi popeo se na 96, a jedini kontinent na kojem nije zabeležen nijedan slučaj koronavirusa je Antarktik.  

„Od danas, u Španiji imamo ukupno 47.610 prijavljenih slučajeva od početka epidemije. To je povećanje za 20 odsto u odnosu na juče. Od 47.000 obolelih osoba 26.900 je hospitalizovano“, rekao je šef španskog zdravstvenog centra Fernando Simon.

Vlada Španije nada se da će do kraja nedelje efekti izolacije početi da daju rezultate, a Kongres bi trebalo da odluči da li da produži vanredno stanje do 11. aprila.

POVEZANE VESTI:

Italija je u utorak dobila nove dokaze da se porast broja novozaraženih usporava zahvaljujući karantinu koji primjenjuju i druge države. Ipak, novi smrtni slučajevi prekinuli su dvodnevni niz pada te brojke.

Više od 60 miliona građana Italije suočilo se sa novim nizom sankcija i ograničenja.

„Uveli smo novčane kazne od 400 do 3.000 evra za one koji krše pravila. To ne znači da će restriktivne mere, koje su na snazi biti produžene do 31. jula. To je samo okvirni rok, ali mi smo spremni u svakom trenutku – i nadamo se vrlo brzo – da olakšamo te restriktivne mere“ rekao je premijer Italije Đuzepe Konte.

Naučnici veruju da i Francuske prati italijanski scenario, sa zakašnjenjem od nekoliko sedmica. Francuski mediji tvrde da je broj preminulih od koronavirusa daleko veći od zvaničnih cifri, prenosi Rojters.

„U narednim danima ćemo imati povećanje broja žrtava, posebno u domovima za stare. Podaci iz bolnica i domova za stare su međutim samo mali deo stope smrtnosti“, rekao je šef francuskog zdravstvenog centra Žerom Salomon.

Brojke u Sjedinjenim Državama takođe su slične onima u Italiji prije dvadesetak dana. Predsednik Tramp je, međutim, optimističan da je bitka protiv koronavirusa već dobijena.

„Rekao sam ranije danas da se nadam da ćemo pobediti do Uskrsa. Mislim da bi to bilo sjajno za našu zemlju i svi jako puno radimo na tome da to postane stvarnost“, rekao je predsednik SAD.

Vlasti Indije su uvele potpunu zabranu kretanja koja obuhvata 1,3 milijarde stanovnika, Potezom bez presedana, pošto je infekcija potvrđena kod više od 500 ljudi, Indija je država s najvećim brojem stanovnika u karantinu.

Premijer Narendra Modi upozorio je da bi zemlja, da sada nisu preduzete oštre mere, bila u riziku da se vrati nekoliko decenija unazad. 

„Na tržištu ima sve neophodne robe. Ništa ne manjka – sve je dostupno. Hrana, povrće, voda, svega ima, nema problema. Ni cene nisu skočile“, rekao je Modi. 

Bolje vesti dolaze iz Berlina. U nemačkim bolnicama se trenutno nalazi oko hiljadu obolelih od koronavirusa na intenzivnoj nezi. U kućnim uslovima leči se oko 4.000 pacijenata kojima je potrebna nega. Stručnjaci iz Federacije nemačkih bolnica ipak najavljuju da će se širenje koronavirusa u toj zemlji, zbog mera socijalne distance, usporiti već naredne sedmice.