Gutereš: Koronavirus preti čitavom čovečanstvu

Svet 25. mar 202016:28 > 16:32
Podeli:
Izvor: Reuters/Arnd Wiegmann

Pandemija koronavirusa preti čitavom čovečanstvu, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš koji je pokrenuo "Globalan plan humanitarnog reagovanja" nakon poziva na doniranje kako bi se prikupile dve milijarde dolara.

Na ovu pretnju „čitavo čovečanstvo mora da odgovori. Akcija i solidarnost na svetskom nivou su od kljčnog značaja“, rekao je Gutereš u video izjavi i ocenio da „individualni odgovori zemalja neće biti dovoljni“.

Kako je precizirao, cilj tog plana jeste da se „omogući borba protiv virusa u najsiromašnijim zemljama sveta i da bi se odgovorilo na potrebe najugroženijih ljudi, posebno žena i dece, starijih osoba, hendikepiranih i hroničnih bolesnika“.

Pandemija koronavirusa je do danas odnela 19.246 života širom sveta od izbijanja u decembru 2019. godine u Kini, dok je 427.000 ljudi zaraženo.

Poziv UN na donacije, što je skromna suma s obzirom na 2.000 milijardi koje je deblokirao Vašington za američku privredu, namenjen je pokrivanju perioda izmedju aprila i decembra 2020. godine.

Sve informacije pročitajte u našem blogu uživo, i na stranici Koronavirus.