Migranti spaseni posle 12 dana lutanja Sredozemljem

Svet 06. maj 201521:42 > 21:47
Podeli:
Izvor: EPA

Italijanska obalska straža spasila je večeras migranate, koji su ispričali da su na Sredozemnom moru proveli 12 dana. Na švercerskom brodu bilo je 98 putnika, od čega su trećinu činile žene. Tri su bile trudne.

Migranti su ispričali italijanskim zvaničnicima da su poslednja dva dana proveli plutajući na oko 200 kilometara od Sicilije i to bez hrane i vode, pri čemu je more plavilo palubu. Istovremeno, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra nacrt rezolucije, kojom bi bila stvorena misija Evropske unije sa ovlašćenjem da pleni brodove za krijumčarenje migranata.

Neki lideri zemalja EU predlagali su misiju, koja bi imala ovlašćenje da uništava brodove pre njihovog korišćenja za šverc, ali su se pojavile legalne prepreke i pitanje ruskog veta u Savetu bezbednosti. Rusija, prema diplomatskim izvorima, podržava ideju o zapleni brodova.

Većina krijumčarskih brodova, pretovarenih ljudima, kreće iz haotične Libije, a migrantima se uzima oko 1.000 dolara za prevoz.

Dva broda obalske straže dovezla su danas 650 migranata na Siciliju, u luku Ročela Jonika. Otprilike isto toliko ih je dopremljeno u Napulj. Stotine su pristigle u italijanske gradove La Specija, Taranto, Mesinu, i druge.

Libijske vlasti su saopštile da su u ponedeljak i utorak uhvatile oko 700 migranata pre no što su brodovi sa njima napustili libijke teritorijalne vode.