Premijer Japana nagovestio odlaganje Olimpijskih igara

Svet 23. mar. 202011:34 > 11:39
Podeli:
Izvor: Tanjug / Yoshitaka Sugawara/Kyodo News via AP

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je da je izvesno da će se Olimpijske igre u Tokiju odložiti zbog pandemije koronavirusa.

„Ako je teško održati ih na takmičarskom nivou, odluka o odlaganju je neizbežna. Najvažnija je bezbednost sportista“, naveo je Abe, što je njegova prva izjava o odlaganju.

Olimpijske igre do sada nisu bile odlagane ili otkazane, osim jednom u slučaju rata. Otkazane su 1940. godine zbog Drugog svetskog rata, a trebalo je da se održe u Tokiju.

On je rekao da Olimpijske igre neće biti potpuno otkazane.

Olimpijski komitet Kanade tražio je da se odlože Igre u Tokiju zbog pandemije korona virusa.

„Prepoznajemo saglasnost oko odlaganja, ništa nije važnije od zdravlja i bezbednosti naših sportista i svetske zajednice“, navodi se u saopštenju.

Olimpijski komitet Kanade je saopštio da je doneo „tešku odluku“ da se povuče, nakon konsultacija sa sportistima, nacionalnim savezima i vladom te zemlje.

„Odloži danas. Osvoji sutra“, glasi poruka Olimpijskog komiteta Kanade postavljena na društvenim mrežama.

Olimpijski komitet Australije je pozvao sportiste da se spreme na to da će se Igre održati 2021. godine.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je dan ranije objavio da će u naredne četiri nedelje odlučiti da li će Igre biti odložene.

Prethodno je veliki broj nacionalnih komiteta i sportista tražilo odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju, zakazanih za kraj jula i početak avgusta.