Bolsonaro o virusu: Ne čudite se ako me vidite u punom baru ili autobusu

Svet 19. mar. 202023:22 > 23:32
Podeli:
Izvor: REUTERS/Adriano Machado

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro počeo je da predstavlja sebe kao lidera nacije u krizi s koronavirusom, iako je prethodno dovodio u pitanje ozbiljnost epidemije, kršio preporuke sopstvenog ministarstva zdravstva i kritikovao "izvesnu histeriju" povodom tog pitanja.

Bolsonaro, za koga je aktuelna kriza jedan od najvećih izazova u dosadašnjem mandatu, izazvao je gnev mnogih Brazilaca, među kojima su i njegovi bivši saveznici, indiferentnim stavom prema pandemiji i insistiranjem na rukovanju s pristalicama na skupu podrške.

Jedan od najčitanijih brazilskih medija UOL javio je da je Boslonaro nagovestio da je kineska vlada izazvala epidemiju koronavirusa, a tu tvrdnju kasnije je izneo i sin predsednika Brazila koji je poslanik.

Kineska ambasada u Brazilu odbacila je optužbe, ocenivši ih na Tviteru kao „ekstremno neodgovorne“.

Za razliku od najvećeg broja država u Latinskoj Americi i širom sveta, Brazil nije stavio u karantin milione ljudi, otkazao međunarodne letove, niti je zatvorio škole ili ograničio kretanje stanovništva.

Odluku o zatvaranju granica s većinom susednih zemalja doneo je tek večeras.

Suočen sa sve većim nezadovoljstvom građana, Bolsonaro je prvu konferenciju za novinare povodom koronavirusa održao juče.

Tada je rekao da će znatno povećati napore u borbi protiv koronavirusa, ali nije objavio nikakve nove mere.

Sedeo je veoma blizu ministara u vladi, kršeći međunarodne preporuke o socijalnom distanciranju.

„Kao šef izvršne vlasti, moram da budem u prvim redovima s mojim narodom. Nemojte da se iznenadite ako me vidite da ulazim u prepun bar u Sao Paolu, na trajekt od Niteroja do Rija ili u autobus u Belo Horizonteu“, rekao je između ostalog Bolsonaro.

Tokom vikenda, na velikom skupu podrške njemu, rukovao se sa grupom pristalica. Njegova odluka da stupi u fizički kontakt s masom, iako je u tom trenutku čekao rezultate drugog testiranja na koronavirus, u suprotnosti je s preporukama brazilskog ministra zdravlja.

Bolsonaro je negativno testiran na koronavirus, posle saznanja da je zaražen njegov šef službe za komunikacije Fabio Vajngarten koji je s brazilskim liderom nedavno putovao i u SAD, na sastanak s predsednikom SAD Donaldom Trampom.