SAD upozorile građane da nipošto ne putuju u inostranstvo

Svet 19. mar. 202022:25 > 22:28
Podeli:
Izvor: Reuters/Larry Downing

SAD su pooštrile prethodno upozorenje i pozvale američke građane da ne putuju u inostranstvo ni pod kojim uslovima zbog pandemije koronavirusa, a one koji su van zemlje da se što pre vrate, ako postoje uslovi.

Stejt department je danas izdao novo upozorenje koje se odnosi na putovanje Amerikanaca u sve zemlje sveta i predstavlja meru bez presedana.

„Stejt department savetuje američkim državljanima da ne putuju u inostranstvo zbog globalnog uticaja koronavirusa“, navelo je ministarstvo spoljnih poslova SAD na Tviteru.

Američki državljani koji žive u SAD treba odmah da se vrate u domovinu iz zemalja u kojima postoji takva mogućnost, osim ako nisu spremni da ostanu tamo neodređeno vreme, navodi se.

Dodaje se da američki građani koji žive u inostranstvu treba u potpunosti da izbegavaju sva međunarona putovanja.

Do danas je na snazi bio poziv Stejt departmenta da građani razmotre putovanja u inostranstvo, a sada je upozorenje podignuto na viši, četvrti nivo. Takva upozorenja se obično izdaju za zemlje u kojima postoje sukobi, za one koje su pogođene prirodnim katastrofama ili za države gde su Amerikanci izloženi posebnom riziku.

Međutim, novi nivo upozorenja verovatno neće imati veliki uticaj u praksi, jer nije obavezno i zato što su trenutno ograničene mogućnosti za međunarodna putovanja.

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.