Koronavirus u svetu: Zatvorene granice, prazne ulice, stao londonski metro…

Svet 19. mar. 202018:35 > 18:39
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dylan Martinez

Žarište pandemije koronavirusa preselilo se u Evropu. Broj umrlih od koronavirusa od noćas je veći u Evropi nego u celoj Aziji. U Italiji, ukupan broj umrlih, veći je nego u Kini.

Kina od juče nije prijavila nijedan slučaj zaraze koronavirusom na svojoj teritoriji, prvi put od izbijanja epidemije. Kineske vlasti registrovale su i 34 obolelih među ljudima koji su stigli iz inostranstva.

POVEZANE VESTI

„Nije bilo novih smrtnih slučajeva i samo su dva pacijenta u teškom stanju u provincijama izvan Hubeja. U Vuhanu već 14 dana nemamo nove slučajeve“, rekao je portparol Zdravstvene komisije Kine Mi Feng.

Prema sada dostupnim podacima širom sveta izlečena je 85.831 osoba. EU je zatvorila svoje spoljne granice, ali je obustavila i šengenski režim. Posledice po ekonomiju tek će se sagledati, ali situacija nije obećavajuća, jer berze padaju, uprkos najavljenim milijardama pomoći. 

Italijanski premijer Đuzepe Konte najavio je da će karantin u Italiji biti produžen i posle 3. aprila. 

U Bergamu, gradu sa najvećom stopom obolelih, pogrebne službe ne uspevaju da sahrane sve žrtve iako lokalni krematorijumi rade 24 sata. Zato su vlasti angažovale vojsku da kovčege s preminulima prebaci vojnim kamionima u udaljenije gradove.

Dok apele Italije za medicinskom pomoći u EU niko ne čuje, već drugi tim kineskih lekara stigao je u Rim.

„Glavni naš problem sada je manjak medicinskog osoblja. Svi lekari i medicinske sestre u Lombardiji non stop su u bolnicama“, kaže potpredsednik regiona Lombardije Fabricio Sala.

Kineska pomoć stigla je i u Francusku.

„U ključnom momentu, kada je Kina vodila rat protiv epidemije, i vlada Francuske, pružili su nama pomoć, što cenimo“, rekao je kineski ambasador u Francuskoj Lu Šaje.

Francuska vlada najavljuje da će posle tri dana karantina u Parizu mere produžiti do daljeg.

„Od juče ujutro policija je proverila 70.000 građana, a 4.095 je novčano kažnjeno. Ali nije suština u novcu. Poruka je: ljudi ostanite kod kuće“, kaže francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastanjer.

Širom Evrope oseća se manjak kompleta za testiranje. Poljska nacionalna laboratorija prekinula je privremeno testiranje, ali ne zbog nedostatka reagensa.

„To je deo rizika kod rada na prvoj liniji fronta. Imamo potvrdu da je jedan naš zaposleni zaražen“, kaže šef Instituta za higijenu Gržegorž Jusčik.

Novi Zeland i Australija zabranili su, prvi put u istoriji, ulazak na svoju teritoriju svim strancima.

„Mislim da je ovo ključni korak zbog broja potvrđenih slučajeva koji su preneti iz inostranstva“, kaže australijski premijer Skot Morison.

Prvi put u istoriji stao je i londonski metro. Zatvoreno je 40 stanica, a autobuski saobraćaj sveden na minimum.

Posle najava premijera Džonsona da neće posezati za drastičnim merama, od jutros je 20.000 vojnika izašlo na ulice Londona. Britanija ima preko 2.600 potvrđenih slučajeva, a više od 100 je preminulo.

U Nemačkoj, gde je potvrđeno više od 13.000 slučajeva zatvaranje granica i uvođenje unutrašnjih kontrola izazvalo saobraćajni haos. Kolone su dugačke do 60 kilometara, a čekanja su produžena na 30 sati.

Drastične mere grčke vlade ispraznile su ulice Atine. Grčka ima 418 obolelih i zato je zatvorila gotovo sve osim supermarketa i apoteka.

U SAD, koje imaju skoro 10.000 potvrđenih slučajeva i 155 žrtava, osim higijenskih sredstava i lekova naglo je skočila i prodaja oružja i municije.

Zbog zabrane ulaska na na teritoriju SAD, jučerašnji let iz Tokija za Los Anđeles, bio je skoro bez putnika.

Svetska zdravstvena organizacija i dalje poziva sve zemlje da, osim medicinski, i politički i društveno odgovorno uđu u borbu protiv virusa. Iskustva Kine, Južne Koreje i Singapura, pokazuju, prema SZO, da je virus pobediv.

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.