Koronavirus se širi: Spisak država u kojima nije potvrđen virus sve kraći

Svet 19. mar. 202013:53 > 14:51
Podeli:
Izvor: Printscreen/World Health Organization

Koronavirus nastavlja da se širi svim kontinentima, izuzimajući Antartik, a broj država u kojima zasad nije potvrđen nijedan slučaj zaraze smrtonosnim virusom pao je na svega 43. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koronavirusom je pogođeno svih 56 država u Evropi i Južnoj Americi, a od ukupno 47 zemalja na azijskom kontinentu virusu zasad odoleva svega njih osam.

Broj obolelih od koronavirusa u Africi udvostručen je u poslednja tri dana. Prve slučajeve zaraze virusom COVID-19 prijavili su Džibuti, Čad i Niger, a najveći broj zaraženih na „crnom kontinentu“ registrovan je u Egiptu.

POVEZANE VESTI

Kontinent sa najmanjim brojem država koje su pogođene koronavirusom je Australija i Okeanija – svega tri, ali je problem to što su među njima Australija i Novi Zeland, države koje nastanjuje gotovo tri četvrtine ukupne populacije najmanjeg kontinenta.

Od koronavirusa zasad je pošteđeno pet severnoameričkih država, u kojima živi manje od tri odsto ukupnog broja stanovnika Severne Amerike.

U nastavku je spisak punopravnih članica UN u kojima zasad nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom:

Azija (8): Istočni Timor, Jemen, Laos, Mjanmar, Severna Koreja, Sirija, Tadžikistan i Turkmenistan.

Afrika (19): Angola, Bocvana, Burundi, Gvineja Bisao, Eritreja, Zelenortska Ostrva, Zimbabve, Južni Sudan, Komori, Lesoto, Libija, Madagaskar, Malavi, Mali, Mozambik, Sao Tome i Prinsipe, Sijera Leone, Esvatini i Uganda.

Severna Amerika (5): Belize, Grenada, Dominika, Sent Kits i Nevis i Haiti.

Australija i Okeanija (11): Vanuatu, Kiribati, Maršalska Ostrva, Savezne Države Mikronezije, Nauru, Palau, Papua Nova Gvineja, Samoa, Solomonova Ostrva, Tonga i Tuvalu.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.