Evropska unija stvara strateške rezerve medicinske opreme

Svet 19. mar. 202014:08 > 14:13
Podeli:
Izvor: N1/Reuters

Evropska komisija odlučila je da formira strateške rezerve medicinske opreme kako bi pomogla zemljama EU suočenim sa pandemijom koronavirusa, a rezerve će biti deo Mehanizma civilne zaštite EU, u kojem, pored zemalja Učlanica, učestvuju još šest evropskih zemalja, medju kojima i Srbija.

Rezerve „rescEU“ će se sastojati od opreme poput respiratora, zaštitnih maski, vakcina, lekova i laboratorijskog materijala i biće smeštene u jednoj od zemalja članica.

Zemlja domaćin brinuće se i za nabavku opreme, a Evropska komisija će snositi 90 odsto troškova. Distribucija opreme iz rezervi u skladu sa potrebama članica biće u nadležnosti evropskog Centra za koordinaciju hitnih reakcija, koji deluje u okviru odeljenja humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu EU (ECHO).

Početni budžet za osniivanje rezervi biće 50 miliona evra, a od tog iznosa 40 miliona će morati da odobre budžetska tela Unije, saopštila je 19. marta Evropska komisija.

Odluka EK stupa na snagu 20. marta, i od tog dana članice EU koje žele da budu domaćini rezervi „rescEU“ moći će da se prijave za direktni beskamatni kredit Komisije. Taj kredit će pokriti 90% izdataka za formiranje rezervi, dok će preostalih 10 odsto snositi država domaćin.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da se osnivanjem prve evropske zajedničke rezerve hitne medicinske opreme aktivira evropska solidarnost. „To će koristiti svim načim državama članicama i svim našim građanima. Jedini put napred jeste da pomognemo jedni drugima“, rekla je Fon der Lajen.

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.