Tramp aktivira zakon kojim se ubrzava proizvodnja maski i opreme

Svet 19. mar. 202009:36 > 09:37
Podeli:
Izvor: Reuters/Joshua Roberts

Predsednik SAD Donald Tramp je najavio da će aktivirati Zakon o odbrambenoj proizvodnji koji dozvoljava vladi da ubrza proizvodnju maski, respiratora i druge neophodne opreme u nastojanju da se suprotstavi virusu za koji je u početku tvrdio da ne predstavlja veliku opasnost, javlja Glas Amerike (VOA).

„Porazićemo ovog nevidljivog neprijatelja“, rekao je Tramp, navodeći da ga je kriza koja je zahvatila zemlju praktično učinila „predsednikom u doba rata“.

Tramp je najavio i da će aktivirati još jedan zakon koji će omogućiti američkim vlastima da vrate migrante koji pokušavaju da predju južnu granicu SAD ilegalno.

POVEZANE VESTI

Granica neće biti zatvorena, rekao je Tramp.

On je rekao da će jedan brod-bolnica biti poslat u teško pogodjeni Njujork da pomogne ugroženima, a da će drugi takav brod biti razmešten na zapadnu obalu SAD.

Tramp je odbacio tvrdnje nekih Amerikanaca da to što opisuje koronavirus kao „kineski virus“ predstavlja uvredu na etničkoj osnovi.

„To nije rasistički, uopšte nije. Virus je došao iz Kine“, rekao je Tramp o bolesti, koja jeste potekla iz kineske pokrajine Vuhan.

Prognoza stručnjaka je da će se broj ljudi koji je zaražen u svih 50 američkih država i prestonici Vašingtonu, a trenutno iznosti više od 7.200, uz 120 smrtnih slučajeva, dramatično povećati u narednih četiri do pet dana.

„Virus se širi brzo. Veoma je zarazan“, rekao je Tramp, navodi VOA.

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.