Portugal proglasio vanredno stanje zbog koronavirusa

Svet 18. mar. 202023:26 > 23:33
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Kamil Zihnioglu, File

Portugal je proglasio vanredno stanje kojim se omogućuje vladi da ograniči slobodu kretanja da bi zaustavio širenje pandemije koronavirusa u zemlji.

„Upravo sam proglasio vanredno stanje. Vanredna odluka u vanrednom periodu“, rekao je konzervativni portugalski predsednik Marselo Rebelo de Soza u televizijskom obraćanju.

„Ne radi se o prekidu demokratije, već će demokratija pokušati da spreči nepopravljiv prekid života ljudi“, rekao je on da bi opravdao odluku koja nije doneta od uspostavljanja demokratije u toj zemlji posle obaranja diktature 1974. godine.

Vlada će doneti konkretne mere koje bi mogle da ograniče i slobodu kretanja građana. Te mere će biti objavljene sutra posle nedeljne sednice Vlade.

U Portugalu je novim koronavirusom zaraženo 642 ljudi, a umrlo je dvoje. 

Vanredno stanje može da se proglasi na 15 dana i može se produžiti, a premijer Antonio Košta je upozorio da bi moglo da traje mesecima. 

Danas je grad Ovar u centru prvi izolovan zbog rizika od širenja zaraze. Tu je sinoć bilo oko 30 potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom i više od 440 osoba pod nadzorom. 

Vlada, koja je u petak proglasila stanje pripravnosti, već je objavila niz mera za suzbijanje epidemije bolesti KOVID19, kao što su zatvaranje škola i granice sa Španijom za turiste.

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.