Ponovo sukob na granici Grčke i Turske, policija koristila suzavac i vodeni top

Svet 18. mar. 202022:43 > 22:51
Podeli:
Izvor: TANJUG/AP Photo

Policija na grčkoj granici s Turskom koristila je u sredu uveče suzavac i vodeni top da bi odvratila stotine migranata zbijenih na turskoj strani, koji su pokušali da sruše graničnu ogradu i uđu u Grčku.

Večerašnji sukobi dogodili su se u blizini graničnog prelaza Kastanjas.

Grčka policija saopštila je da su turske vlasti takođe ispale suzavac, ali gađajući grčke snage, a migranti su kasnije zapalili vatru na turskoj strani ograde. Slični sukobi dogodili su se pred zoru u sredu, a trajali su oko dva sata.

Procenjuje se da je oko 2.000 migranata utaboreno s turske strane granice, i to već nedeljama, od kada je Turska proglasila svoju granicu prema Evropi otvorenom i podstakla migrante i izbeglice koji žive u Turskoj da pokušaju da pređu u Grčku. 

Desetine hiljada ljudi uputile su se ka granici, uprkos insistiranju Grčke da njena istočna granica s Turskom, koja je i spoljna granica EU, ostaje zatvorena. Taj korak usledio je posle višemesečnih pretnji turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da će dozvoliti milionima izbeglica da uđu u Evropu, osim ako EU ne pruži veću podršku Turskoj.

EU kaže da se drži sporazuma s Turskom iz 2016. godine prema kojem ona daje milijarde evra u zamenu da Turska brine za više od 3,5 miliona izbeglica iz susedne Sirije.

Turska je u sredu izjavila da zatvara svojih šest kopnenih i morskih graničnih prelaza s Grčkom i Bugarskom u nastojanju da obuzda širenje novog koronavirusa. Međutim, visoki turski zvaničnik rekao je da ta mera ne znači da Ankara odustaje od svoje politike da migranti napuste Tursku. Granice su krcate ljudima, a ne robom za prevoz, dodao je jedan zvaničnik. 

Nasilje na granici dogodilo se nekoliko sati pošto je Erdogan održao video-konferenciju s liderima Francuske, Nemačke i Velike Britanije o migrantskoj krizi. Nije poznato šta je postignuto u tom razgovoru.

Više od 9.300 migranata i izbeglica je ove godine stiglo u Grčku, uglavnom na istočna ostrva, iz Turske.