Merkel o koronavirusu: Od Drugog svetskog rata nismo imali veći izazov

Svet 18. mar. 202021:07 > 21:10
Podeli:
Izvor: REUTERS/Michele Tantussi

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se država zbog epidemije koronavirusa suočava sa najvećim izazovom posle Drugog svetskog rata i pozvala je građane da se striktno pridržavaju svih saveta stručnjaka kako bi se umanjilo ili bar usporilo širenje virusa.

„Od Drugog svetskog rata nismo imali veći izazov, niti je ikada od tog perioda toliko toga zavisilo od solidarnosti“, rekla je Merkel u televizijskom obraćanju građanima, preneo je AP.

Merkel je kazala da epidemija svima dramatično menja život, dodavši da je stanje veoma ozbiljno, jer je na ispitu normalna svakodnevnica, uključujući vema važne socijalne veze.

Zatvaranje vrtića, igrališta, škola i svih društvenih dešavanja, rekla je Merkel, predstavlja težak udarac za sve građane i menja im život, jer je reč o ograničenjima kakva nisu viđena u istoriji Savezne Republike Nemačke.

Merkel je naglasila da zna da u demokratskom društvu nije lako uvoditi ovako restrktivne mere, ali je poručila da svi treba da shvate da su one nužne kako bi svi zajedno što pre i lakše prebrodili ovaj težak period.

Kancelarka je pozvala sve građane da se pridržavaju saveta stručnjaka, istakavši da je sada najvažnije da se javni život svede na najmanju moguću meru.

„Koliko će ove mere biti na snazi zavisi od toga kako ćemo se ponašati i da li ćemo ih poštovati, jer smo mi sami najefikasnije sredstvo za borbu protiv epidemije“, poručila je Merkel.

Ako se izuzmu tradicionalne novogodišnje poruke, ovo je bilo prvo obraćanje naciji nemačke kancelarke za 15 godina, koliko je na toj funkciji.

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.