Broj obolelih i umrlih od koronavirusa i dalje raste, preduzete drastične mere

Svet 18. mar. 202019:29 > 19:41
Podeli:
Izvor: Reuters/Essam Al-Sudani

Broj obolelih i umrlih od koronavirusa u svetu i dalje raste, a mnoge zemlje preduzimaju drastične mere u suzbijanju epidemije i zatvaraju granice. Broj potvrđenih slučajeva Kovida-19 širom sveta porastao je na više od 200.000, a ukupnih smrtnih slučajeva sada je gotovo 8.000, a 82 hiljada obolelih već se oporavilo.

Raste i broj ljudi koji zbog pandemje ostaju bez posla. Samo u jednom danu u Austriji je 16.000 radnika ostalo bez posla.

„Posledice korona virusa će se osećati mnogo meseci. Posle borbe sa ovom pošasti svet će izgledati potpuno drugačije“, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Jučerašnja odluka Evropske unije da zatvori svoje spoljne granice na 30 dana, a zatvorene su i unutrašnje granice, odnosno suspendovan je šengenski režim prelaska granica članica bez kontrole, dovela je do kolapsa.

„Potrebno je tri sata da se pređe dva kilometra. Kolona na autoputu A12 je 40 kilometara. Katastrofa. Kamioni iz Poljske stoje u trostrukoj koloni“, kaže Robert Krajiček, Poljak koji živi na graničnom predelu.

POVEZANE VESTI:

Kolaps je doživeo i zdravstveni sistem. U Francuskoj vojska prevozi ljude na testiranje. Švajcarski zdravstveni sistem mogao bi da doživi kolaps do kraja meseca ako koronavirus nastavi da se širi trenutnom brzinom, objavljeno je u Bernu.

Svedočenje jedne pacijentkinje iz belgiske bolnice pokazuje do koje mere je zdravstveni sistem EU na probi.

„Trenutno sam u univerzitetskoj bolnici. Moram reći da je grozno. Ako se zarazite, to je strašno. Upozoravam ljude da ostanu kod kuće i da se ne rukuju, pogotovo ne da se ljube. Držite se dalje jedno od drugog“, kaže Belgijanka koja se zarazila.

U apotekama širom Evrope oseća se nedostatak paracetamola, koji lekari preporučuju više nego aspirin u borbi protiv temperature izazvane koronom.

Francuska je ograničila prodaju paracetamola na jednu kutiju za one bez simptoma i dve za one koji imaju povišenu temperaturu.

„Paracetamol se uvek traži, ali sada ga sada kupuje svaki treći kupac. To je pre svega zbog straha, većina ga nikada neće upotrebiti“, poručuje Frederik Desmulins, apotekar.

Evropa u doba korone nije pokazala dovoljno solidarnosti, ali u italijanskom gradu Grosetu, jedna porodica u svojoj radionici pravi maske i besplatno ih deli.

Sve vesti o koronavirusu pratite u blogu uživo i na posebnoj stranici Koronavirus.