Portparol EK na konferenciji za novinare pročitao pesmu Viktora Igoa

Svet 17. mar 202015:51 > 15:56
Izvor: AFP/Philippe Huguen

Portparol Evropske komisije Erik Mamer je na oskudnoj redovnoj konferenciji za novinare u Briselu na kraju obraćanja pročitao pesmu "Proleće" francuskog književnika Viktora Igoa kako bi obeležio predstojeći dolazak novog godišnjeg doba i opustio atmosferu, u svetlu pandemije novog koronavirusa.

„Ne znam da li ste primetili, napolju sunca sija od jutros. Mnogi ljudi su u karantinu u svojim domovima. Dakle, želeo bih da vam pročitam jednu pesmu da nas podsetim da priroda nastavlja svoj tok i da je proleće uskoro tu“, rekao je Mamer pred malim brojem fizički prisutnih novinara, dok su ostali bili uključeni putem video linka.

Mamer je pročitao Igoovu pesmu „Proleće“ (Printemps) u kojoj se pominju duži dani, više svetlosti, osmeha i ljubavi.

Tokom njegovog čitanja pesme, bio je obezbeđen simultani prevod.

Prve reakcije na društvenim mrežama su bile pozitivne. Novinar američkog lista Vol strit džornala Lorens Norman je naveo da to samo ima u Evropi.

„Mamer nam je pročitao pesmu Viktora Igoa. Baš lepo!“.

Španska novinarka Griselda Pastor je reagovala sa „bravo“.

Međutim, bilo je i skeptičnih komentara. Jedan novinar se zapitao da li treba da se svi zabrinu što porparol EK čita poeziju na kraju konferencije za novinare.

„Mene to uopšte ne teši. Redovne dnevne konferencije treba da budu dosadne. Stvari koje se ne menjaju ulivaju više poverenja“, navela je novinarka Ana Iber.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u blogu uživo, kao i na posebnoj stranici Koronavirus.