EWB: Izvoz medicinske opreme iz EU nije zabranjen, države odlučuju o količinama

Svet 17. mar 202014:10 > 14:19
Izvor: N1

Iako je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za medije povodom proglašenja vanrednog stanja u nedelju rekao da "od danas ne možemo da uvezemo medicinsku opremu iz zemalja EU", odluka koji je donela Evropska komisija 14. marta samo obavezuje zemlje članice da izdaju dozvolu za izvoz ove vrste proizvoda.

Akt Evropske komisije (takozvana implementaciona uredba) propisuje da će nadležni organi država članica u vremenskom periodu od šest nedelja izdavati dozvole za izvoz zaštitne opreme koja je pobrojana u aneksu dokumenta – zaštitne maske, naočare, odela, rukavice i slično.

„Izvoz je i dalje moguć, ali je potrebna dozvola organa država članica“, potvrđuju za „European Western Balkans“ iz Evropske komisije.

Da li će ova oprema biti izvezena ili ne zavisiće, prema tome, ne od odluka iz Brisela, već od pojedinačnih odluka dvadeset sedam država članica, u zavisnosti od njihove snabdevenosti ovom opremom.

Akt Evropske komisije propisuje državama, između ostalog, da se u odlučivanju o dozvolama za izvoz vode unutrašnjim pravilima EU za krizne situacije, ali i podrškom aktivnostima Svetske zdravstvene organizacije.

“Kako bi se predupredila i sprečila kritična situacija, u interesu je Unije da Komisija smesta preduzme korake ograničenog trajanja kako bi se osiguralo da izvoz lične zaštitne opreme podleže dozvolama kako bi se obezbedila adekvatna ponuda u Uniji koja bi pokrila vitalnu tražnju”, stoji u obrazloženju akta Evropske komisije.

Međutim, dodaje se da izvoz određenih vrsta proizvoda može, pod određenim okolnostima, da se odobri trećim državama, u zavisnosti od potreba država članica. Odluka o toj vrsti izvoza ostaje na državama članicama, jasan je dokument.

Iz govora predsednika Vučića, međutim, mogao se izvući zaključak da je uvedena potpuna zabrana izvoza medicinske opreme na nivou cele EU. „Iz kože bih iskočio. Tu su odluku doneli ljudi koji su nam ovde držali predavanja da ne treba da kupujemo kinesku robu.

Kad su im bile potrebne srpske pare, onda su tražili da menjamo uslove za tendere kako bi ih dobile evropske kompanije. A kad je muka i kad je teško, onda ni srpske pare ne pomažu, jer im mi nismo tražili ništa za džabe”, rekao je predsednik, dodajući da je tražio pomoć od Kine i njenog predsednika Si Đinpinga. Ovakvo tumačenje situacije već se našlo u medijima u Srbiji.

„Od nedelje, 15. marta, pa u narednih šest nedelja, EU je zabranila izvoz medicinske opreme van Unije… Ostatak Evrope u koji se zaraza koronavirusom prelila upravo iz EU, tako neće moći da računa na respiratore, maske, rukavice, zaštitnu odeću…”, stoji u tekstu Sputnjika.

Tačna situacija sa nabavkom medicinske opreme iz EU moći će tek da se utvrdi kada Srbija pokuša da je nabavi iz pojedinih zemalja EU u kojima je, prema dostupnim podacima, stanje u ovom trenutku daleko teže nego u Kini.