Erdogan uporedio grčke vlasti sa nacistima zbog ponašanja prema migrantima

Svet 11. mar. 202015:07 > 15:13
Podeli:
Izvor: Pavel Golovkin / POOL / AFP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je optužio grčke vlasti da njihovo navodno grubo ponašanje prema migrantima na grčko-turskoj granici može da se poredi sa onim što su "radili nacisti" i rekao je da će prijaviti Grčku međunarodnim telima.

Poslanicima svoje vladajuće stranke Erdogan je rekao da će Turska migrantima omogućiti da idu ka EU sve dok Evropska unija ne ispuni obaveze iz međusobnog sporazuma 2016. godine koji je pomogao zaustavljanje migrantske krize.

Hiljade migranata nagomilale su se na granici Turske s Grčkom posle objave turske vlade prošlog meseca da više neće sprečavati migrante da napuste njenu teritoriju na putu ka Zapadu.

Grčka je rasporedila policiju za suzbijanje demonstracija i graničnu policiju da spreči prelaske migranata iz Turske, često upotrebljavajući suzavac, šok-bombe i vodene topove.

Niz okršaja izbio je između migranata i grčkih snaga.

Grčka navodi da su turske bezbednosne snage s druge strane granice ispaljivale suzavac na grčku policiju.

Erdogan tvrdi da su četiri migranta poginula od akcija grčke policije, a da je 1.000 povređeno.

Grčka negira optužbe Turske o nesrazmernom delovanju prema migrantima.

„Nema razlike između onoga što su uradili nacisti i slika s granice sa Grčkom. Otvarati vatru, ispaljivati suzavac i upotrebiti vrelu vodu na nedužne ljude čiji jedini cilj je da spasu svoje živote i izgrade bolju budućnost za svoju decu je varvarstvo u pravom značenju te reči“, rekao je Erdogan.

Po sporazumu iz 2016. EU je ponudila Turskoj do šest milijardi evra za pomoć za zbrinjavanje sirijskih izbeglica na njenoj teritoriji, ubrzani put ka prijemu u EU i unapređenje sporazuma o Carinskoj uniji.

„Nastavićemo sadašnju meru otvorenih granica na našim granicama dok se ne ispune sva naša očekivanja“, rekao je Erdogan.

U Atini portparol grčke vlade Steljos Pecas rekao je da Erdogan stalno pokušava da podrije atmosferu, ali „mi nastavljamo da radimo naš posao što je zaštita grčkih i evropskih granica“.

„Svima govorimo da ne smeju da pokušavaju da prođu ‘kroz prozor’ jer postoje ‘vrata’. Ko god ima prava na zaštitu može da zakuca na ta vrata i dobije zaštitu na koju ima prava po međunarodnom zakonu, ali neće proći kroz prozor“, rekao je Pecas.

Rekao je da je ambasador Turske u Atini pozvan da mu se uloži protest jer je turski patrolni brod pokušao da namerno udari grčki i to u grčkim teritorijalnim vodama, kod ostrva Kosa. U sudaru je oštećen grčki brod i nije bilo povređenih, saopštila je grčka obalska straža.

U međuvremenu dodatne snage stigle su sa Kipra, iz Austrije i Poljske da pomognu Grčkoj da patrolira granicu sa Turskom.