Erdogan traži veću podršku, EU obećao analizu sprovođenja sporazuma o migrantima

Svet 09. mar. 202022:23 > 22:26
Podeli:
Izvor: John Thys/Pool via REUTERS

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je u Briselu veću podršku NATO-a i Evropske unije u vezi s ratom u Siriji i izbeglicama koje je Turska primila iz te zemlje, dok je EU obećao analizu sprovođenja sporazuma s Ankarom o migrantima.

„Očekujemo konkretnu podršku od svih naših saveznika u borbi koju Turska vodi sama. NATO se sada nalazi u kritičnoj fazi u kojoj mora pokazati podršku“, izjavio je Erdogan nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Erdogan je danas doputovao u Brisel, nekoliko dana nakon što je izvršio pritisak na Evropsku uniju otvaranjem granica za migrante prema Evropi. Migranti su upućeni prema granici s Grčkom, a grčka vlada je, uz podršku svih članica EU, odlučila da zatvori svoje granice, optužujući Tursku da migrante zloupotrebljava za svoje geopolitičke ciljeve.

Nakon sastanka sa Stoltenbergom, Erdogan se sastao s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Turska, koja je primila oko 3,7 miliona sirijskih izbjeglica, želi od Evropske unije podršku za vojnu operaciju na severozapadu Sirije. To je jedini preostali deo Sirije pod kontrolom pobunjenika, koje podržava Turska, a sirijski režim uz potporu Rusije nastoji da vrati pod svoju kontrolu i taj deo zemlje.

„Kriza u Siriji, sa svojim bezbednosnim i humanitarnim aspektom, pretnja je za naš region i za celu Evropu. Nijedna evropska zemlja nema luksuz da ostane ravnodušna“, rekao je Erdogan.

Evropska unija želi po svaku cenu da izbegne ponavljanje situacije iz 2015. godine kada je preko milion ljudi s Bliskog istoka stiglo u Evropu preko Turske. EU je s Turskom 2016. zaključila sporazum po kojem se Turska obvezala da će zadržati izbeglice na svom tlu, a zauzvrat je Unija obećala šest milijardi evra za zbrinjavanje migranata i izbeglica.

Do sada je isplaćena oko polovina toga iznosa, a za nastavak finansijske podrške EU traži od Ankare da prestane da podstiče izbeglice na ilegalne prelaske u Evropu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je nakon sastanka s Erdoganom da je dogovoreno da visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel i turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu sa svojim timovima analiziraju sprovođenje dogovora EU-Turska o migrantima iz 2016. godine i obezbede da obe strane na isti način tumače taj sporazum.

Predsednica Komisije Fon der Lajen rekla je da između EU i Turske postoje razlike u pogledima na situaciju, ali da je razgovor bio otvoren i konstruktivan.

„Migrantima treba podrška, Grčkoj treba podrška i Turskoj treba podrška“, rekla je Fon der Lajen, dodajući da sporazum iz 2016. i dalje vredi.

„Danas smo razgovarali kako sprovesti ono što nije sprovedeno. Moramo doći do zajedničke definicije onoga što nedostaje, onoga što je sprovedeno i onda sprovesti elemente koji nedostaju. Jasno smo izrazili predsedniku Erdoganu našu odlučnost da napredujemo po tim pitanjima, pod uslovom da je to recipročno. Danas smo imali dobru početnu poziciju u procesu čiji je cilj pre svega perspektiva za migrante i stabilnost regiona“, rekla je predsednica Komisije.

Predsjednik Evropskog saveta ocenio je susret s Erdoganom „važnim korakom u pravom smeru“, dodajući da je ostalo još dosta posla da bi se došlo do rešenja.

Erdogan se nije pojavio na konferenciji za novinare nakon sastanka s Mišelom i Fon der Lajen.