Britanske samousluge ograničavaju kupovinu zbog panike potrošača

Svet 09. mar 202012:13 > 12:17
Izvor: Shutterstock

Britanske samousluge počele su da ograničavaju prodaju određenih proizvoda, da bi sprečile da se police isprazne zbog panike potrošača zbog koronavirusa.

Toaletni papir, konzervirana hrana, antibakterijski gel su među robom zbog koje mnogi Britanci danima hrle u prodavnice ili na veb-stranice većih brendova da bi ih kupili u velikim količinama, kao i druge svakodnevne proizvode.

Talas kupovine je pokrenut upozorenjima javnog zdravstva da se stanovništvo „pripremi“ za slučaj da zatreba višenedeljna izolacija.

Iako je naučni savetnik britanske vlade Patrik Valans uveravao da nema „apsolutno nikakvog razloga“ da javnost paniči, lanci supermarketa morali su da ograniče kupovinu.

Vodeća britanska kompanija „Tesko“ jednom kupcu prodaje najviše ;pet pakovanja proizvoda testenine, antibakterijskih maramica, gelova i dugotrajnog mleka.

„Tesko“ je jedini lanac supermarketa koji je uveo ograničenja i za hranu, a drugi su prodaju preko interneta ograničili za maramice i sapune, antibakterijski gel i sličnu robu.

Prošle nedelje britanski lanac apoteka „Buts“ već je ograničio, iz straha od špekulacija, kupovinu gela za dezinfekciju ruku čija je prodaja skočila uz epidemiju novog koronavirusa.

Prodaja gela za dezinfekciju ruku višestruko se povećala poslednjih nedelja u Velikoj Britaniji, a prodaja tečnog sapuna i sredstava za čišćenje domaćinstva porasla je za samo za sedam do deset odsto.